NOS Nieuws

Politie Albanië rolt drugsdorp op na vuurgevecht

  • AFP
    Een militair houdt het dorp in de gaten
  • AFP
    Een politieman tijdens de operatie in Lazarat
  • AFP
    Een politieman treft de resten van wietteelt aan in een huis in Lazarat
  • AFP
    De Albanese politie onderzoekt het dorp
  • AFP
    Het 'koninkrijk van de cannabis'
  • AFP
    De politie houdt een busje tegen in de buurt van Lazarat

In Albanië is een drugsdorp opgerold na een vuurgevecht met de bewoners. Bij de operatie waren meer dan 400 politiemannen betrokken, een van hen kwam om het leven. Er zijn veertien mensen gearresteerd.

Het dorpje Lazarat, in het zuiden van Albanië, staat bekend als het 'koninkrijk van de cannabis' vanwege de grote hoeveelheden wiet die er worden geteeld en verhandeld.

Gisteren werd in de buurt van het dorp een bus vol wapens tegengehouden. Ook werd er een man gearresteerd. Toen kort daarna politie-eenheden Lazarat probeerden binnen te gaan, ontstond er een enorm vuurgevecht.

Hinderlaag

Daarbij werden onder meer machinegeweren en raketafweergeschut gebruikt. De politie denkt dat zeker 21 mensen op hen hebben geschoten vanuit verschillende schuilplaatsen in het dorp.

"Het leek op een hinderlaag", vertelt een van de politiemannen. "Ze wilden ons goed in het vizier krijgen en begonnen vervolgens massaal te schieten vanuit hun huizen."

De politie heeft vandaag de rest van Lazarat doorzocht, maar heeft nog niemand anders opgepakt.

Drugshandelaren

Vorig jaar kwam het dorpje ook al eens in het nieuws vanwege een conflict met de politie. Toen werd het 'cannabis-koninkrijk' vijf dagen belegerd voordat de politie de drugshandelaren kon arresteren.

Bij die politieactie werd ongeveer 102 ton drugs vernietigd.

Uit een rapport van de Italiaanse politie blijkt dat er vanuit het dorp jaarlijks ten minste 5 miljard euro aan cannabis wordt verhandeld, dat staat gelijk aan eenderde van het bruto binnenlands product van Albanië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl