Vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Kos
NOS Nieuws

Griekenland nu Europees koploper met aantal vluchtelingen

Griekenland is nu officieel het EU-land dat het grootste aantal vluchtelingen te verwerken krijgt. Tot nu toe was dat Italië. De Verenigde Naties melden dat sinds januari in Griekenland 63.000 vluchtelingen zijn aangekomen; in Italië waren dat er 62.000. "Ingehaald", twittert een VN-woordvoerder.

Griekenland, in het zuidoosten van Europa, grenst aan Turkije. Van sommige Griekse eilanden is het maar een paar kilometer naar de Turkse kust. Daar zijn mensenhandelaren actief die vluchtelingen op bootjes richting EU-grondgebied sturen.

Volgens de VN komt het overgrote deel van de vluchtelingen in Griekenland uit Syrië, een buurland van Turkije. Ook vanuit Egypte maken vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika de oversteek.

De VN-cijfers behelzen alleen mensen die in Griekenland en Italië zijn aangekomen. De meesten proberen door te reizen naar Noord-Europa. Het aantal asielaanvragen is in Griekenland relatief laag.

Frontex

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex voert in de Griekse wateren operatie Poseidon uit, waarbij wordt geprobeerd om de vluchtelingenstroom in te dammen. Twee weken geleden zei Frontex-baas Leggeri nog dat hij de missie wil uitbreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl