De Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) voorafgaand aan het overleg van de Eurogroep
NOS Nieuws

Concessies Grieken niet genoeg: overleg wordt uitputtingsslag

Een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters lijkt op zijn vroegst pas vannacht haalbaar. Voor 23.00 uur is nieuw overleg gepland tussen de Grieken, het IMF, de ECB en de Europese Commissie. Ook Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zal daarbij aanwezig zijn.

"Het optimisme van begin deze week is omgeslagen in negativisme", zegt correspondent Arjan Noorlander.

Het IMF, de ECB en de Europese Commissie kwamen vandaag bijeen voor een spoedberaad met de Griekse premier Tsipras. Maar de gesprekken, die bij elkaar zes uur duurden, leverden geen resultaat op, melden bronnen rond het overleg aan de NOS.

Topoverleg over Griekenland

De Grieken willen volgens de bronnen niet meebuigen met de eisen die de geldschieters stellen, zegt correspondent Arjan Noorlander. Ze zouden het overleg "moedwillig traineren". Pijnpunten blijven maatregelen die het pensioenstelsel raken en btw-verhogingen. Tsipras wil de btw op een aantal diensten en producten verhogen en bezuinigen op het pensioenstelsel, maar volgens de geldschieters niet genoeg.

De ministers van Financiën zijn rond 19.30 uur in overleg gegaan. Het was de bedoeling dat Griekenland er dan uit zou zijn met de geldschieters, maar dat bleek niet haalbaar. Noorlander zegt dat de Europgroep momenteel alleen maar wordt bijgepraat.

Regeringsleiders

Volgens Noorlander wil de trojka meer duidelijkheid van Griekenland. "De Grieken willen die wel geven, maar dan moeten er wel schulden worden afgeschreven en dat is politiek niet haalbaar."

Noorlander verwacht dat de ministers van Financiën weer snel uit elkaar zullen gaan, waarna de geldschieters weer in gesprek gaan met de Grieken. "Morgen om 16.00 uur komen de regeringsleiders bijeen in Brussel en die willen dat het dan is opgelost. Maar zoals het er nu voorstaat, zal dat niet het geval zijn. De regeringsleiders wilden het eigenlijk over andere onderwerpen hebben morgen, maar het zal dan toch wéér over Griekenland moeten gaan."

'Sombere stemming in Brussel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl