Gianotten zegt dat afgelopen jaren de calorie-inname via frisdrank al met 10 procent is gedaald.
NOS Nieuws

Minder calorieën in frisdrank vanaf 2020

De frisdrankenindustrie wil dat Nederlanders over vijf jaar gemiddeld 10 procent minder calorieën binnenkrijgen via frisdrank. De sector heeft een serie maatregelen aangekondigd om dat doel te bereiken.

In 2020 zit er minder suiker in bestaande producten, zegt directeur Raymond Gianotten van brancheorganisatie Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Ook komen er nieuwe producten op de markt met minder of geen suiker, meer lightproducten en meer kleine verpakkingen.

Minder zoete smaken

Bedrijven die deelnemen aan het programma zijn onder meer Pepsi, Sourcy, Spa, Coca-Cola, Raak, DubbelFrisss, Wicky en Red Bull. De maatregelen betreffen energiedranken, sportdranken, siropen en bronwaters.

Volgens Gianotten krijgen Nederlanders dagelijks 4 procent van hun calorieën binnen via frisdrank. Hij benadrukt dat alleen minder zoete drankjes drinken niet genoeg is voor een gezond gewicht, maar dat beweging en goede voeding ook nodig zijn.

Gianotten zegt dat afgelopen jaren de calorie-inname via frisdrank al met 10 procent is gedaald. Volgens de directeur van de brancheorganisatie gaat het erom langzaam te wennen aan minder zoete smaken.

'Accijns verhogen'

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan denkt dat de maatregelen van de frisdrankindustrie geen zoden aan de dijk zetten. “In een blikje cola zitten zo’n acht suikerklontjes. Als het suikerpercentage met tien procent wordt verlaagd, gaat daar nog geen suikerklontje vanaf.” Volgens Katan zou het beter zijn om de accijns op sappen en frisdrank te verhogen. “Mensen gaan er dan minder van kopen. Net als bij sigaretten.”

Verzadigd vet

De plannen vloeien voort uit een afspraak van vorig jaar. De levensmiddelenindustrie beloofde toen in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling minder verzadigd vet, zout en suiker in Nederlandse voedselproducten te stoppen.

Nederlanders drinken ongeveer 100 liter frisdrank en 12 liter sap per jaar, blijkt uit onderzoek van FWS. Verder drinken Nederlanders gemiddeld zo'n 22 liter mineraalwater en 15 liter siroop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl