NOS Nieuws

Rutte: als het niet lukt, even goede vrienden

Premier Rutte vindt dat het zin heeft om over de belastingherziening te onderhandelen, ook al willen alle partijen wat anders. "Als het niet lukt, even goede vrienden. Maar ik vind dat we een serieuze poging moeten doen", zei Rutte in het Kamerdebat over de belastingplannen.

De premier benadrukte dat hij tegen het Kamerdebat was. Hij vindt dat gesprekken in het openbaar de onderhandelingen schaden. Hij wilde daarom niet inhoudelijk op de uitwerking van de plannen ingaan.

"Ik stel voor dat we de agenda’s trekken en zo snel mogelijk een afspraak maken. En dan komen we er vanzelf wel achter of er muziek in zit. Een, twee, drie avonden in korte tijd doorpraten en dan weten we waar we staan."

Nadenken

CDA-leider Buma en D66-leider Pechtold hadden graag van Rutte willen horen of hij zelf eigenlijk wel voor een algemene btw-verhoging is, of voor een verhoging van de gemeentebelasting. Maar daar wilde Rutte niet op ingaan. Pechtold zegt dat hij er daarom over moet nadenken of hij wel wil onderhandelen.

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen is het echter onwaarschijnlijk dat D66 afhaakt. Ron Fresen: "Want hoe leg je uit dat je de afgelopen jaren wel meedeed toen door al die pijnlijke maatregelen de belasting werd verhoogd, en dat je er tegen bent als er lastenverlichting teruggegeven kan worden?"

Pechtold: we gaan ons beraden

Waarschijnlijk gaat premier Rutte volgende week de uitnodigingen versturen voor de vervolggesprekken op het ministerie van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl