Boodschappen doen bij Delhaize
NOS Nieuws

'Vooral Belgen moeten vrezen voor baan na fusie Ahold en Delhaize'

Vakbonden FNV en CNV maken zich na de overname van Delhaize door Ahold weinig zorgen over de gevolgen voor de Nederlandse werkgelegenheid. Ahold heeft de bonden beloofd dat er vooralsnog geen gevolgen zijn voor de Nederlandse markt.

“We blijven natuurlijk het fusieproces kritisch volgen om er zeker van te zijn dat er inderdaad geen werkgelegenheid verloren gaat”, zegt Peter van der Put van FNV Handel.

Zijn CNV-collega Michiel Wallaard verwacht vooral in België gevolgen. Mogelijk sluit daar op termijn een distributiecentrum. In Nederland zijn de lonen lager dan in België en dus is het voor het fusiebedrijf voordeliger om in Nederland distributiecentra te hebben.

Ondergeschikt

De Belgen zijn bang een onderschikte rol te hebben gekregen in het nieuwe bedrijf. Tijdens een persconferentie over de overname probeerden de topmannen onrust hierover weg te nemen. "Ik ben vlak bij de Belgische grens geboren", vertelde directeur Dick Boer. "Beide bedrijven zijn verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf", aldus onderdirecteur Frans Muller.

Ahold en Delhaize worden één bedrijf

Onlangs, toen de bedrijven nog concurreerden, breidde Ahold nog uit in België. Het land telt 31 Albert Heijn-vestigingen. Het is nog onduidelijk wat er met de Delhaize- en Albert Heijn-vestigingen gaat gebeuren die nu dicht bij elkaar liggen.

Beste wasmachine

Delhaize heeft tegen de vakbonden in België gezegd dat de fusie zeker tot 1 juli 2017 geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden.

De Belgische vakbonden zeggen voor de langere termijn 'waakzaam' te blijven. Jan De Weghe van de Belgische vakbond BBTK vreest voor de toekomst. "Je kan een fusie vergelijken met een huwelijk tussen twee mensen die vandaag apart wonen, met de twee afzonderlijke bedrijven. Maar als je samenwoont ga je niet onmiddellijk alle apparaten aan de deur zetten. Je gaat eerst kijken wat bijvoorbeeld de beste wasmachine is, en dan beslis je."

Toeleveranciers

"Leveranciers financieren deze fusie”, zegt Philip den Ouden, voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Ahold denkt door de fusie met Delhaize 500 miljoen euro per jaar te kunnen besparen. Den Ouden verwacht dat leveranciers onder druk komen om hun prijzen te verlagen.

De fusie biedt ook kansen voor leveranciers, denkt Den Ouden, bijvoorbeeld voor Nederlandse leveranciers die wel aan Albert Heijn leveren maar nog niet aan Delhaize. "Zij kunnen straks proberen om hun producten ook in de supers van Delhaize te krijgen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl