Oud-NS-topman Timo Huges
NOS Nieuws

Mogelijk toch forse premie voor ex-topman NS

De voormalige topman van de NS - Timo Huges - krijgt mogelijk toch een forse ontslagpremie mee. Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Volgens Van Gelderen had de raad van commissarissen het ontslag van Huges schriftelijk moeten bevestigen. Uit een brief van minister Dijsselbloem van Financiën blijkt dat dat niet gebeurd is.

Amateurisme

"Het is enorm amateurisme van de raad van commissarissen als ze dachten met een telefoontje van hem af te zijn," zegt Van Gelderen. Een telefoontje kan strikt genomen genoeg zijn, maar het kan achteraf door beide partijen anders worden uitgelegd.

Het is daarom standaard dat degene die ontslag neemt of ontslagen wordt, daar ook formeel de bevestiging van krijgt.

Onregelmatigheden

Huges nam volgens minister Dijsselbloem op 5 juni ontslag, nadat was gebleken dat hij onjuiste verklaringen had afgelegd over onregelmatigheden bij een dochterbedrijf van NS. Gisteren bleek dat Huges zelf heeft gezegd, dat hij alleen zijn bestuurstaken heeft neergelegd.

Het is nu te laat om Huges alsnog een bevestiging van zijn ontslag te sturen, omdat dat binnen een paar dagen moet gebeuren. Nu blijft er een 'normale' ontslagprocedure over, waarbij Huges aanspraak kan maken op een bonus en een vertrekregeling.

Uitleg

De ondernemingsraad van de NS wil uitleg van de raad van commissarissen over het ontslag van Huges. Voorzitter Gerard Wold van de OR: "Laat duidelijk zijn dat we als personeel er een beetje moe van worden dat ons bedrijf steeds zo in het nieuws komt, dat zijn we een beetje zat".

Vandaag praat de OR met de commissarissen, onder wie ex-politicus Paul Rosenmöller en ex-Imtech-topman Gerard van de Aast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl