Angst is verdwenen bij judoka Kim Polling

Polling kampte maandenlang met angststoornissen

Niet meer naar buiten durven om het oud papier langs de straat te zetten. Maandenlang worstelde judoka Kim Polling met een angststoornis en wilde ze niets meer met haar geliefde sport te maken hebben. Nu, aan de vooravond van de EK in Bakoe, is het plezier terug.

Het is augustus 2014 als Polling, een van de mondiale toppers in de klasse tot 70 kilogram, tijdens de WK met een ongrijpbaar fenomeen te maken krijgt: faalangst. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt, wat daar toen gebeurde. Ik snap het nog steeds niet. Het was zó extreem dat ik de mat niet eens meer op wilde", gaat de Zevenhuizense terug in de tijd.

Ik dacht: je verdient het vandaag niet om wereldkampioen te worden. Je bent niet goed genoeg.

Kim Polling

Angsten

"Ik won de eerste ronde met één straf, maar dacht: je verdient het vandaag niet om wereldkampioen te worden. Je bent niet goed genoeg. Maar ik moest verder, terwijl ik dat niet wilde. Het was erg heftig allemaal."

Polling wordt uiteindelijk vierde op het toernooi. De buitenwacht denkt aan een incident, maar het blijft niet bij die ene dag en de angsten gaan verder dan de judomat. Sterker, de problemen verergeren. Ze kan niet meer van de sport genieten.

"Er is tot afgelopen februari geen moment geweest dat het minder werd", vertelt een emotionele Polling. "Ik durfde de deur niet meer uit. Al ging het om iets simpels als het oud papier. Het was heel raar allemaal", aldus de Nederlandse.

Professionele hulp

Na een toernooi in december 2014 in Tokio is de maat vol voor Polling. Ze zoekt professionele hulp en gooit haar judopak in de kast. Ook is ze in die periode veel bij haar ouders in Zevenhuizen, waar ook het woord 'stoppen' door de huiskamer klinkt. Zover komt het niet.

Ik had weer plezier om de mat op te gaan. Dat was voor mij het allerbelangrijkste.

Kim Polling

Het zijn zware tijden voor de judotopper, maar in februari is er een kantelmoment. Polling kan stilaan weer genieten. "Persoonlijk ging het steeds beter en de angsten verdwenen. Ik was vooral blij met Bakoe (een toernooi in mei, red.) en eerder een klein toernooi in Lommel. Dat vond ik leuk."

Polling wint eind mei zelfs de World Masters in Rabat. "Ik had weer plezier om de mat op te gaan. Dat was voor mij het allerbelangrijkste."

Bakoe was het omslagpunt voor Polling

Wel neemt ze in dezelfde periode een belangrijk besluit door de samenwerking met coach Marjolein van Unen stop te zetten. "Je voelt als het beter is om niet door te gaan. We hebben totaal geen ruzie of iets dergelijks, maar de chemie was gewoon weg", legt Polling uit.

Medailles en plezier

Nu, terug in wedstrijdverband, hoopt Polling vooral te genieten. Ook in Bakoe, waar het judotoernooi op de Europese Spelen tevens als EK geldt. "Natuurlijk, medailles zijn heel leuk. Maar het plezier, waarom ik iets leuk vind, dat is veel belangrijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl