NOS Nieuws

'Vakantie voor mantelzorger steeds moeilijker'

Van het kastje naar de muur worden gestuurd, lange wachttijden en maandenlang regelwerk: door de veranderingen in de zorg is het voor veel mantelzorgers moeilijker geworden om dit jaar op vakantie te gaan. Dat zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk.

Mezzo zag in het tweede kwartaal een verdubbeling van het aantal meldingen en vragen over vervanging tijdens vakantie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vragen kwamen binnen bij de Nationale Mantelzorglijn.

Door de veranderingen in de zorg wordt nu vaker van mensen gevraagd om voor een hulpbehoevend familielid te zorgen. Het is de bedoeling dat gemeenten voldoende aanbod hebben om het groeiend aantal mantelzorgers te ontlasten en te ondersteunen als dat nodig is.

'Wijzen naar elkaar'

Maar in de praktijk is dit volgens Mezzo niet goed geregeld. Gemeenten en zorgverzekeraars stellen steeds zwaardere eisen aan zorgvervanging voor mensen die even niet voor hun naaste kunnen zorgen, de zogenoemde respijtzorg. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het verdwijnen van locaties.

Ook is het moeilijker geworden om vervangende zorg die wel geregeld is, beschikbaar te krijgen. Verzekeraars, het Rijk en gemeenten stellen allemaal eigen regels op voor respijtzorg en wijzen vervolgens naar elkaar, aldus Mezzo.

'Onacceptabel'

Sommige mantelzorgers zijn maandenlang bezig voor ze weg kunnen, als dat al lukt. "Ik ben samen met mijn wijkverpleegkundige al vijf maanden bezig om mijn vader kortdurend te laten opnemen, zodat ik met mijn gezin op vakantie kan," vertelt een vrouw.

Mezzo-directeur Hoogendijk vindt zulke gevallen onacceptabel. Ze roept gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars op hun hulp aan mantelzorgers snel en kritisch onder de loep te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl