Zand wordt gestort in het stadion op de Hofvijver ter voorbereiding op de WK beachvolleybal
NOS Sport

'Oer-Hollands zand volgens ons eigen, geheime recept'

Beachvolleybal wordt in veel landen gespeeld op tropische witte stranden in een decor met palmbomen. Op het aankomende WK bepalen echter het Koninklijk Paleis op de Dam en het stadhuis van Apeldoorn het uitzicht.

In vier Nederlandse steden wordt zand gestort, dat volgens een geheim recept bereid werd.

Bedrijfsgeheim

“Het is een oer-Hollands product”, vertelt leverancier Matthijs Agterberg, die zelf ook beachvolleyballer is. “We zijn er best een tijd mee bezig geweest. Het is ons eigen recept, een bedrijfsgeheim.”

Het geheim zit hem voornamelijk in de speeleigenschappen van het zand. Zo mag het bijvoorbeeld niet stuiven, moet het toch los blijven en mag het niet hard of scherp zijn. “Zand uit de zandbak is ongeschikt”, merkt Agterberg op. Volgens hem is dat zand te hard.

Matthijs Agterberg is zelf ook beachvolleyballer

Blessures

“Zaalvolleyballers moeten vaak op jonge leeftijd stoppen vanwege blessures. Het is veelzeggend dat de Braziliaanse favorieten Emanuel Rego en Ricardo Costa Santos allebei de veertig zijn gepasseerd en nog serieus om de medailles strijden.”

Toen Agterberg de samenstelling van het zand eenmaal had bepaald, werd hem gevraagd een emmertje naar de FIVB in Canada te sturen. Ter goedkeuring. Het was erg goed zand, concludeerde de bond volgens de makers.

4.000 kuub

In totaal wordt ongeveer 4.000 kuub zand verdeeld over de vier speellocaties Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn. Dat komt neer op 175 vrachtwagens.

Na afloop van het toernooi wordt het zand doorverkocht aan bijvoorbeeld clubs en gemeenten voor de aanleg van beachvolleybalvelden. “Het is te duur en zonde om onder een weg te leggen.”

Veel troeven voor Nederland bij WK beachvolleybal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl