Immigranten slapen langs de rivier Sava in Belgrado. Ze zijn op weg naar de Servisch-Hongaarse grens
NOS Nieuws

Hongarije neemt geen asielzoekers meer terug van andere EU-landen

Hongarije neemt niet langer illegale immigranten terug van andere EU-landen. De Europese Commissie zegt dat dit volgens de regels niet kan en heeft Hongarije om opheldering gevraagd.

Volgens het Verdrag van Dublin moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen. Reizen ze toch naar een andere EU-lidstaat dan mag dat land de asielzoeker terugsturen.

Hongarije zegt geen capaciteit meer te hebben om nog meer asielzoekers op te vangen. Het asielsysteem is overbelast, volgens een woordvoerder van de regering. "Het is het meest overbelaste asielsysteem in Europa dat te maken heeft met illegale immigratie", zegt de woordvoerder.

Oostenrijk

Volgens de Hongaarse overheid zijn dit jaar al meer dan 60.000 illegale immigranten het land binnengekomen. Dat dwingt het land om maatregelen te nemen voorafgaand aan EU-besluitvorming, stelt Hongarije. Donderdag en vrijdag wordt in EU-verband gesproken over het asielplan van de Europese Commissie om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel over de EU-lidstaten te verspreiden om zo Italië en Griekenland te ontlasten.

Het besluit van Hongarije zal ongetwijfeld effect hebben op andere landen, zoals buurland Oostenrijk. Dat land schortte eerder de behandeling van asielprocedures op. Het heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 21.000 asielaanvragen gekregen. Een kwart hiervan had asiel moeten aanvragen in een ander land.

Servië

De Europese Commissie eist onmiddellijk opheldering van Hongarije over het eenzijdige besluit, meldt het Britse persbureau Reuters. Volgens het Verdrag van Dublin is het niet mogelijk om te weigeren illegale immigranten van andere landen terug te nemen. De commissie wil weten waarom de maatregel is genomen, op welke basis en hoelang het gaat duren.

Het is niet de eerste controversiële maatregel die Hongarije aankondigt. Eerder maakte het land bekend een hek van vier meter hoog en 175 kilometer te bouwen langs de grens met Servië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl