NOS Nieuws

Warm welkom voor de Queen in Berlijn

Aankomst Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth II is in Berlijn aangekomen voor een vierdaags staatsbezoek aan Duitsland. Samen met haar man prins Philip landde zij om 19.00 uur op het vliegveld Tegel. Ze werd begroet met 21 saluutschoten.

Het is de vijfde keer dat het Britse staatshoofd Duitsland bezoekt en precies 50 jaar na de eerste keer dat de koningin in Duitsland was. In 1965 stond het bezoek symbool voor de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.

De 89-jarige Queen heeft een druk programma. In vier dagen gaat ze van Berlijn naar Frankfurt, om vrijdag ook nog een bezoek te brengen aan het vroegere concentratiekamp Bergen-Belsen.

Duitsers verlangen naar een koningshuis, omdat ze dat zelf niet hebben.

Coördinator tv-uitzendingen staatsbezoek

Al een week staan kranten vol met verhalen over de koningin. De ARD zendt meerdere speciale uitzendingen uit over het bezoek. Harald Füner, die voor de ARD de tv-uitzendingen van het bezoek coördineert, denkt dat uit het interesse van Duitsers in buitenlandse koningshuizen een latent verlangen naar de monarchie blijkt.

"Duitsland heeft geen koningshuis, maar vroeger hadden wij wel heel veel kleine vorstendommen. Mensen verlangen vaak naar dat wat zij niet hebben."

Bankbiljet en zuignap

Duitse media zijn verwikkeld in een wedstrijd wie met de meest opmerkelijke details komt. Zo weet tijdschrift Stern te melden dat zij nooit op stap gaat zonder een opgevouwen bankbiljet van vijf pond, lippenstift en een haak met zuignap waar zij haar handtas aan kan ophangen.

In de media gaat bovendien het hardnekkige gerucht dat Elizabeth via haar handtas zou communiceren met haar medewerkers. Als zij haar handtas onder haar andere arm houdt, zou dat een signaal zijn dat zij zo snel mogelijk wil vertrekken. De ambassadeur van Groot-Brittannië in Berlijn kan dit in een interview met Focus echter niet bevestigen.

Butler kost 15.000 euro

Bild stuurde een redacteur naar het luxe hotel bij het Brandenburger Tor, waar Elizabeth de komende nachten zal slapen. Ze slaapt, net als de vorige keer, in de presidentensuite van Hotel Adlon. De kamer is 180 vierkante meter groot en heeft een vleugel, een open haard en een persoonlijke butler. Kosten: 15.000 euro per nacht.

Hoewel er geen politieke afspraken op de agenda staan, wordt aangenomen dat op de achtergrond wel politieke onderhandelingen worden gevoerd. Ook premier Cameron komt namelijk langs. Verwacht wordt dat ze het ook nog zullen hebben over het EU-referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl