Prins Edward in 1919

Edward VIII was blij met dood broertje

Het kon Edward VIII maar weinig schelen dat in 1919 zijn ziekelijke broertje John overleed. Dat blijkt uit een brief van de Britse prins die is opgedoken in de VS en binnenkort wordt geveild.

"Zijn dood brengt de grootst mogelijke opluchting", schrijft Edward. "We hebben er altijd stilletjes om gebeden." Hij schrijft dat het hem vooral spijt voor zijn zus, "omdat ze veel feestjes gepland had de komende maand".

De latere koning schreef de brief als twintiger aan zijn minnares, de Britse Freda Dudley Ward. De brief werd in de jaren 50 gekocht door een postzegelverzamelaar die aanvankelijk niet doorhad wat hij in handen had gekregen. Vrijdag moet het schrijven zo'n 30.000 euro opbrengen in Los Angeles.

Verdwenen Prins

Edward schreef de brief vanuit Duitsland, waar hij de Britse troepen bezocht na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daar kreeg hij te horen dat zijn broertje op 18 januari 1919 op 13-jarige leeftijd was overleden.

John was zijn hele leven al zwak geweest vanwege epilepsie en autisme. Hij werd door de koninklijke familie uit de publiciteit gehouden door hem op het landgoed Sandringham in Norfolk te houden. Zijn bijnaam luidde daarom de Verdwenen Prins.

"De afgelopen twee jaar is hij opgesloten geweest", schrijft Edward. "Niemand heeft hem gezien behalve de familie, en die slechts een of twee keer per jaar."

Rendez-vous

Edward lijkt de dood van zijn broertje vooral aan te willen grijpen voor een geheim rendez-vous met Freda, blijkt uit de brief. Als hij overvliegt voor de begrafenis, kan hij haar ook even zien. Maar helaas, zijn vader de koning beveelt hem bij de troepen te blijven.

Wat maakt alle rouw in de wereld uit voor toi et moi?

Edward aan zijn minnares

"Ik had goede hoop toi te kunnen zien morgen", valt te lezen in de brief van zes kantjes. "Maar ik voel me ellendig omdat de koning me per telegram zei te blijven. Wat een teleurstelling."

"Ik had me zo verheugd om toi te zien, slechts een ieniemini moment met toi. Wat maakt alle rouw in de wereld uit voor toi et moi?"

Deze arme jongen was haast een dier geworden. Hij was slechts broer in bloed, niets anders.

Edward over zijn broer John

Edward vermoedde misschien dat hij al te harteloos overkwam, want hij voegde nog toe aan de brief: "Natuurlijk rouw ik, denk toch niet dat ik onverschillig ben, maar ik had je al verteld dat hij ieder moment de pijp aan Maarten kon geven".

"Als een van mijn andere drie broers zou sterven zou ik ontroostbaar zijn, maar deze arme jongen was haast een dier geworden. Hij was slechts broer in bloed, niets anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl