Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
NOS Nieuws

Omstreden hoogleraar weg bij Gezondheidsraad

De in opspraak geraakte hoogleraar Chris Meijer stapt op als lid van de Gezondheidsraad. Dat is de uitkomst van twee gesprekken die hij voerde met de voorzitter van de Gezondheidsraad, Pim van Gool.

Meijers positie was onhoudbaar geworden na een publicatie in NRC Handelsblad over belangenverstrengeling bij een advies van de raad over een nieuw bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat gaat vanaf 1 januari 2016 van start.

Meijer adviseerde de Gezondheidsraad of dat nieuwe onderzoek er moest komen, maar had geen stemrecht in de adviescommissie. Wel had hij belangen in twee bedrijven die van het advies zouden kunnen profiteren. Dat vertelde hij niet, wat wel had gemoeten.

De voorzitter van de Gezondheidsraad had al aan NRC Handelsblad laten weten dat "het achterhouden van belangen op geen enkele manier in overeenstemming is met de regels van de Gezondheidsraad".

Niet beïnvloed

De Gezondheidsraad zegt nu dat het advies van de raad niet is beïnvloed door onderzoeken die onder leiding van Meijer bij het VUmc zijn uitgevoerd. "Een analyse gebaseerd op uitsluitend buitenlandse onderzoeken - met weglating van de Amsterdamse gegevens - blijkt een vrijwel identieke uitkomst op te leveren", schrijft de raad op haar website. "Het advies van de Gezondheidsraad uit 2011 blijft derhalve volledig overeind."

Ook minister Schippers is die mening toegedaan, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. "De checks en balances in de procedure van de Gezondheidsraad bieden voldoende tegenwicht tegen mogelijke verborgen belangen van individuele leden."

Meijer heeft zijn nevenwerkzaamheden ook niet bij VUmc gemeld. Dat heeft de ombudsman integriteit ingeschakeld om te onderzoeken of Meijer laakbaar heeft gehandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl