Een vrachtwagen met beeldschermen achterop
NOS Nieuws

Door de vrachtwagen heen kijken of je kan inhalen

Samsung gaat op zijn vrachtwagens beeldschermen monteren. Daarop zijn beelden te zien die door een camera voor op de vrachtwagen worden gemaakt. Verkeer achter de vrachtwagen kan daardoor zien wat er voor de vrachtwagen gebeurt.

Door de beeldschermen zien automobilisten of ze kunnen inhalen en of er een file voor de vrachtwagen staat. Het systeem is al getest in Argentinië, waar veel verkeersdoden vallen door gevaarlijke inhaalacties. De elektronicagigant wil met de schermen het verkeer veiliger maken.

Droste-effect

Technologiesite Tweakers betwijfelt of de beeldschermen een succes worden. De beeldschermen zijn relatief duur en daarnaast wordt volgend jaar het vehicle-to-vehicle-communicatiesysteem in de Verenigde Staten verwacht dat in nieuwe auto's wordt ingebouwd. In dat systeem wisselen voertuigen automatisch gegevens uit over de snelheid en positie. Behalve dat geeft het systeem ook aan of auto's veilig kunnen inhalen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat de beeldschermen weinig bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid. De vereniging vreest daarnaast voor het droste-effect dat ontstaat wanneer er meerdere vrachtwagens met dit systeem achter elkaar rijden. Volgens een woordvoerder leiden de beelden ook af. Hij verwacht dat autonoom rijden (zonder bestuurder) meer zal bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl