NOS Voetbal

Noorse voetbalsters in komische mini-docu

Noorse voetbalhumor: vrouwen kunnen er niets van

Na jaren het gevecht met de critici te zijn aangegaan, moeten de speelsters van het Noorse nationale elftal uiteindelijk toch toegeven: alle vooroordelen over vrouwenvoetbal zijn waar. "We kunnen er niks van," bevestigt Trine Rønning, aanvoerster van de ploeg die bij het WK voetbal in Canada in de achtste finales onderuit ging tegen Engeland.

Cathrine Dekkerhus verhaalt over haar record 'hooghouden': 25 keer. "Maar dat was met een ballon", voegt ze eraan toe. Emilie Haavi doet een moedige poging de buitenspelregel uit te leggen, maar loopt hopeloos vast. Keeper Ingrid Hjelmseth, goed voor bijna honderd interlands, beseft: "Het doel is veel te groot voor mij. Eigenlijk zouden we er met z'n tweeën in moeten staan."

Mieren

De vrouwen hebben de FIFA inmiddels suggesties aangereikt om het voetballen wat makkelijker voor ze te maken. Kleinere velden bijvoorbeeld. "Dat is echt nodig", vindt Rønning. "We rennen nu als mieren over het veld." Een kleinere, lichtere bal is een ander idee.

Ménen ze dat nou? Nee, toch niet. De vrouwen nemen de vooroordelen over vrouwenvoetbal op de hak door in een komische mini-documentaire alle bestaande clichés te bevestigen. Tot de overdaad aan lesbiennes in het vrouwenvoetbal aan toe.

Het filmpje, waarin de meespelende voetbalsters stuk voor stuk overtuigen als actrice, is gemaakt door de Noorse publieke omroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl