Eindelijk weten we hoe laat deze foto werd genomen
NOS Nieuws

Times Square '45: de zoen, de klok, de zon en het tijdstip

Een deels zichtbare klok en de schaduw die over een theatergebouw valt op Times Square. Dat was voor Amerikaanse onderzoekers genoeg om te kunnen achterhalen hoe laat de beroemdste foto die ooit van het plein in New York werd gemaakt, genomen is.

De foto dateert van 14 augustus 1945. We zien een Amerikaanse matroos die midden op het plein een verpleegster omhelst en zoent. Die dag was bekendgemaakt dat het Japanse leger had gecapituleerd. Het betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Van Gogh

Wetenschapper Donald Olson van Texas State University onderzocht al van veel bekende foto's hoe laat ze precies gemaakt zijn. Ook achterhaalde hij van beroemde schilders waar zij precies stonden toen ze een bepaald schilderij maakten. Dat deed hij aan de hand van de stand van de zon of de sterren, die op het kunstwerk zichtbaar zijn.

Zo ging hij ook te werk bij de foto van Times Square. De klok op een winkelgevel is voor een deel te zien en het team van Olson concludeerde dat het rond tien voor vijf, tien voor zes of tien voor zeven geweest moest zijn toen de foto werd geschoten.

Maar wie zijn het?

De schaduw van het Astor Hotel die over een theater valt, onthulde de rest van het mysterie. Volgens Olson kan de zon alleen om 17.51 uur een dergelijke schaduw over het plein geworpen hebben. Dus de beroemde kiek is genomen op 14 augustus 1945; om precies te zijn om negen voor zes in de namiddag.

Hoewel het tijdstip nu dus bekend is, is na zeventig jaar nog steeds niet duidelijk wie de matroos en de verpleegster zijn. Veel mensen beweren dat zij op de foto staan afgebeeld, maar duidelijk bewijs was er nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl