Stutwerk bij een woning in Bedum
NOS Nieuws

'30 miljard kuub per jaar is nog steeds een lachertje'

Actiegroepen in Groningen zijn niet tevreden met het besluit van minister Kamp om de gaskraan verder dicht te draaien naar maximaal 30 miljard kuub dit jaar.

Schokkend Groningen vindt 30 miljard kuub per jaar nog steeds een lachertje. "Het slaat nergens op. Onderzoeken blijven uitwijzen dat de veiligheid in het geding is en daarom blijft Schokkend Groningen bij het standpunt van nul miljard kuub, goed en gedegen onderzoek en daarna wellicht de kraan weer open voor eventueel wat meer. Alleen als het veilig kan gebeuren. Tot die tijd nul kuub, klaar", zegt woordvoerder Pi van Weerten.

Milieudefensie vindt het goed dat het protest van de Groningers eindelijk zin lijkt te hebben, "maar die gaskraan kan natuurlijk een heel stuk verder dicht dan die 30 miljard". "Volgens Gasunie is bij een warme winter 21 miljard kuub nodig en dat lijkt ons meer dan voldoende voor dit jaar. Daarna moet die gaskraan natuurlijk zo snel mogelijk helemaal dicht want dat is de enige manier om echt te garanderen dat de Groningers veilig kunnen wonen in hun provincie."

"Geef mensen in Groningen zekerheid"

Ook wijst Milieudefensie erop dat op korte termijn nieuwe boren de grond in dreigen te gaan in een ander deel van Groningen. "We willen natuurlijk niet dat aan de ene kant van Groningen de kraan verder dichtgaat terwijl er aan de andere kant van de provincie nieuwe gasvelden worden aangeboord. Dus die boringen moeten ook stoppen."

Het gaat de goede kant uit, maar het is te weinig.

Groninger Bodem Beweging

Volgens de Groninger Bodem Beweging "gaat het de goede kant uit, maar het is te weinig." De actiegroep wil dat er een langetermijnperspectief komt waarin vooraf wordt bepaald hoeveel gas er wordt gewonnen. "Geen gegoochel met cijfers meer. Kamp neemt nu een strenge winter als uitgangspunt zodat hij voldoende gas heeft om te verhandelen, daar zitten wij in Groningen niet op te wachten."

Bestuurders in Groningen willen nog niet reageren. Ze wachten op het formele besluit van de minister dat naar verwachting morgen aan de Tweede Kamer wordt gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl