NOS Nieuws

'Het belangrijkste is dat er rust komt in Griekenland'

De regeringsleiders van de eurozone komen vanavond in Brussel bijeen voor een spoedzitting over de Griekse schuldencrisis. Daar hebben ze het al vaker over gehad, maar ditmaal lijkt het erop of eronder: er moet voor het eind van de maand een oplossing komen, omdat Griekenland dan veel geld moet terugbetalen. NOS-verslaggever Bart Kamphuis sprak in Athene met een aantal Grieken over hun verwachtingen.

Dorine Sirkeli

"De Grieken zijn niet lui", zegt winkelier Dorine Sirkeli (50). "Ze werken zestien uur per dag, niet acht. Als er een compromis komt, moet goed vastgesteld worden wie wat doet: wat kan Europa doen om Griekenland te helpen de economie weer op te bouwen? Het belangrijkste is dat er rust komt. Alles ligt stil, niemand koopt wat. Veel mensen hebben psychologische problemen. We willen werken en terugbetalen wat we verschuldigd zijn. We willen een betere toekomst voor ons en onze kinderen."

Kyriazis Chagiantonioy

Wat ondernemer Kyriazis Chagiantonioy betreft, blijft Griekenland in de eurozone. "We zijn er ver mee gekomen", zegt hij. Ook hij vindt het belangrijk dat er rust komt in de samenleving, omdat de huidige onzekerheid een zware wissel trekt op de geestelijke gezondheid van de Grieken. "Ze durven bovendien geen geld te investeren. De banken geven geen kredieten meer. Griekenland heeft een oplossing nodig."

Vasili Chapzis

"We zijn de laatste vijf, zes jaar op de verkeerde weg", zegt zeilbootverhuurder Vasili Chapzis (61). "Er is niet één oplossing. Iedereen weet dat Griekenland zijn schulden nooit helemaal zal kunnen aflossen. Dat kan gewoon niet. De leningen bestaan voor een groot deel uit rente op rente op rente. Ze waren alleen bedoeld om de banken te beschermen, het volk is er niet beter op geworden. Dus we moeten een andere oplossing vinden. Als we de schulden kunnen verminderen, dan kunnen we in de euro blijven. Maar als ze in Europa zeggen dat we alles moeten terugbetalen, dan is het niet goed om in de euro te blijven."

Giannis Traikos

Volgens ondernemer Giannis Traikos (53) is er helemaal geen meningsverschil tussen de Grieken en Brussel: "Onderling zijn ze er al lang uit. Maar dat vertellen ze ons niet, om ons ongerust te houden."

George

"Het gaat erom dat de Grieken rechtvaardig behandeld worden", zegt student George (25), die zijn achternaam niet wil geven. "Er moet niet meer bezuinigd worden. Maar wij, de jonge communisten, willen sowieso niet in de Europese Unie blijven. Voor ons is de enige stap: de EU uit."

Georgia Oikonomou

Volgens schoonmaakster Georgia Oikonomou (48) behoort Griekenland wel tot de Europese familie. "Daar ben ik echt van overtuigd" , zegt ze. "Maar er moeten van beide kanten stappen worden gezet om te voorkomen dat we eruit gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl