NOS Nieuws

Honderden demonstranten op de Dam voor Griekenland

  • Jeroen de Jager/NOS
    Manolis Glezos spreekt op de demonstratie
  • Jeroen de Jager / NOS
    Demonstratie voor Griekenland op de Dam
  • Jeroen de Jager / NOS
    Verzetsheld Glezos op de demonstratie in Amsterdam
  • Jeroen de Jager / NOS
    Demonstratie voor Griekenland op de Dam

Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag zo'n 300 à 400 mensen bijeengeweest voor een solidariteitsdemonstratie voor Griekenland. Onder meer de Amsterdamse afdeling van de SP en de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland deden mee aan de demonstratie.

Maandagavond is er een cruciale eurotop in Brussel van regeringsleiders. De demonstranten willen dat er een akkoord komt zonder nieuwe bezuinigingen op pensioenen en een verhoging van de btw. Volgens de organisatoren heeft het Griekse volk de laatste jaren 'ondraaglijke bezuinigingen doorgemaakt', die hebben geleid tot grote armoede.

Grieken demonstreren op de Dam

Verzetsheld

Een van de sprekers in Amsterdam was de 92-jarige Griekse verzetsheld Manolis Glezos. In 1941 klom hij met een medestrijder de Akropolis op en haalde daar de nazi-vlag weg. Glezos zit namens de linkse regeringspartij Syriza in het Europarlement.

"Deze crisis is niet veroorzaakt door het Griekse volk. Waarom moeten de mensen er dan nu wel voor opdraaien?", zei hij onder meer.

Zelfmoord

"Het is vreselijk wat er in Griekenland gebeurt", zei een van de demonstranten tegen verslaggever Jeroen de Jager. "Meer dan 10.000 Grieken hebben al zelfmoord gepleegd door deze crisis. Het is een oorlog zonder wapens. Het moet maar eens klaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl