Mansour sprak in een video over zijn arrestatie
NOS Nieuws

Al-Jazeera eist vrijlating van journalist in Duitsland

Nieuwszender Al-Jazeera eist de onmiddellijke vrijlating van de journalist Ahmed Mansour. Hij werd gisteren op de luchthaven Tegel in Berlijn opgepakt op verzoek van de Egyptische autoriteiten.

"Landen moeten niet meewerken aan de onderdrukking van de pers door Egypte, vooral niet landen die de persvrijheid respecteren, zoals Duitsland", zegt een directeur van Al-Jazeera.

Mansour werd vorig jaar door Egypte bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een marteling op het Tahrir-plein in 2011. Zijn advocaat zegt dat het regime in Egypte zijn cliënt het zwijgen wil opleggen met een valse aanklacht. Volgens Mansour heeft Interpol de bewijzen tegen hem naar de prullenbak verwezen.

Handlanger van Sisi

In Duitsland heeft de politieke partij De Groenen veel vragen bij de arrestatie. "Duitsland moet niet de handlanger van Sisi worden", zegt partijleider Özdemir op twitter.

Twee weken geleden bezocht de Egyptische president Sisi Duitsland nog. "Als twee weken na zijn bezoek een kritische journalist van de belangrijkste Arabische tv-zender op een Duitse luchthaven wordt opgepakt, is dat alarmerend", zegt Franziska Brantner, een parlementslid van De Groenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl