Agenten op Amsterdam Centraal
NOS Nieuws

Vakbond blij met extra agenten op stations

De vakbond voor rijdend personeel, de VVMC, is blij met de twintig extra agenten die sinds vandaag worden ingezet op de grotere stations. Die maatregel moet er toe bijdragen dat de werkomstandigheden van NS-personeel veiliger worden.

"Uiteindelijk is het natuurlijk niet zo veel, twintig agenten. En we hadden ook liever gezien dat de spoorwegpolitie was teruggekeerd. Maar we weten dat deze maatregel voor dit moment het maximaal haalbare is", aldus Wim Eilert van VVMC.

Volgens Eilert zijn de extra agenten onderdeel van een heel pakket aan maatregelen dat er uiteindelijk toe moet leiden dat NS-personeel minder met agressie te maken krijgt. "Meer cameratoezicht, hogere poortjes en natuurlijk de dubbele bemanning op de treinen. Al die maatregelen moeten samen met de inzet van deze extra agenten de werkomstandigheden verbeteren."

Politie bij het station in Breda

Of dit hele pakket aan maatregelen voldoende is, moet de komende maanden blijken. "Wij hebben uiteraard dagelijks contact met onze leden, vooral machinisten en conducteurs. Dus we hebben een goed beeld van hoe het gaat."

Maandelijks wordt opnieuw bepaald welke stations extra beveiliging krijgen. De komende periode worden de twintig agenten onder meer ingezet in Almere, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Venlo en Tilburg.

In november gaan de bonden, de NS en de staatssecretaris weer rond tafel zitten om te evalueren of de maatregelen effect hebben gehad. "Mocht dit niet het geval zijn, dus zullen wij uiteraard om nieuwe maatregelen vragen", aldus Eilert.

Agenten staan jongeren te woord op Amsterdam Centraal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl