NOS NieuwsAangepast

Orka Morgan niet terug naar zee

De orka Morgan, die in juni in de Waddenzee werd gevangen, gaat niet terug naar zee. Dat heeft het Dolfinarium besloten na overleg (pdf) met zeven internationale walvisexperts. Die komen tot de conclusie dat de kans groot is dat Morgan het in haar eentje niet zou overleven in het wild.

De twee jaar oude Morgan werd op 23 juni aangetroffen in de Waddenzee. Ze was sterk verzwakt en had last van een infectie. Medewerkers van het Dolfinarium vingen haar en lapten haar weer op.

Ondertussen werd hard gezocht naar de groep waar ze onderdeel van uitmaakte. Omdat orka's sociale dieren zijn, was het van belang haar in de juiste groep terug te zetten.

Accent

Op basis van een dna-test en analyse van het 'accent' van Morgan, werd ontdekt dat ze waarschijnlijk uit de Noorse zee komt, maar haar familie kon niet worden achterhaald. Daarom concluderen de experts dat een uitzetting niet moet worden geprobeerd.

"Uitgezet worden zal niet leuk zijn voor het dier", meent Fernando Ugarte. "Ze moet leren te jagen en voor haarzelf te zorgen, wat angst en honger met zich mee zal brengen."

Permanente opvang

Morgan blijft voorlopig nog in het Dolfinarium, maar moet later weer worden herenigd met soortgenoten. "Het bassin waar ze nu in zit, is goed voor de eerste opvang", schrijft een andere expert. "Maar het is te klein en kan niet gebruikt worden voor een langer gevangenschap."

Het Dolfinarium gaat daarom op zoek naar een permanente oplossing. Dat kan betekenen dat Morgan naar een dierentuin of reservaat in het buitenland gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl