NOS Nieuws

Twee ton voor ansichtkaartje, maar wél een echte Picasso

  • AFP
    De kaart van Picasso aan dichter Apollinaire
  • AFP
    De voorkant van de kaart met een afbeelding van Pau

Twee ton voor een ansichtkaart is een enorm bedrag, maar misschien weer niet als je voor dat geld een echte Picasso koopt. Een particuliere verzamelaar uit Frankrijk had het er in ieder geval voor over.

Hij kocht op een veiling in de Duitse plaats Bietigheim-Bissingen een ansichtkaart die Pablo Picasso bijna 100 jaar geleden verstuurde.

Op de voorkant staat een foto van de Zuid-Franse stad Pau. De kunstenaar verstuurde de kaart in september 1918 aan de Franse dichter Guillaume Apollinaire. Rechts schreef hij de naam en het adres van de dichter en links maakte hij een tekening waarbij hij Apollinaire in kubistische stijl afbeeldde.

Guggenheim

Het kaartje heeft de geadresseerde nooit bereikt. Het werd retour afzender gestuurd. Apollinaire overleed ook niet lang daarna aan de Spaanse griep. De afbeelding vormde de basis voor een schilderij dat Picasso later maakte en nu in het Guggenheim-museum in New York hangt.

Het bieden begon op 100.000 euro, maar liep al snel op. De kaart werd uiteindelijk door de veilingmeester afgehamerd op 166.000 euro. Met de veilingkosten erbij betekent het dat de koper zo'n twee ton moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl