Prinses Beatrix vandaag aan het roer van de Groene Draeck
NOS Nieuws

Prinses Beatrix neemt het roer even over

Prinses Beatrix heeft vandaag in Friesland het 60-jarig jubileum van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten meegevierd. Het stamboek is een register voor historische schepen. De prinses was er met haar privéjacht, de Groene Draeck. Beatrix stond enige tijd zelf aan het roer van de Lemsteraak.

Prinses Beatrix nam in Lemmer een vlootschouw af en was aanwezig bij het admiraalzeilen op het IJsselmeer.

Opvallend genoeg kon eerder vandaag ook koning Willem-Alexander aan het roer van een zeilschip worden gezien. Hij nam een kijkje in de haven van Scheveningen. Daar vertrekken vandaag de schepen die meedoen aan de Volvo Ocean Race. De koning liet zich fotograferen aan het roer van het schip van team Brunel, de enige Nederlandse ploeg.

Nummer 1

In het Stamboek Ronde & Platbodemjachten staan zo'n 2500 jachten ingeschreven. Het werd in 1955 opgericht en zet zich in voor het behoud van deze typen historische schepen. Daarvan varen er nog zo'n 850.

De Groene Draeck staat ingeschreven onder nummer 1 in het register. Het was in 1956 een cadeautje van 'varend Nederland' aan de 18-jarige prinses Beatrix.

  • ANP
    Prinses Beatrix aan het roer van de Groene Draek
  • ANP
    Prinses Beatrix aan het roer van De Groene Draeck
  • ANP
    Prinses Beatrix aan het roer van De Groene Draeck tijdens de jubileumreünie van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten
  • aNP
    Prinses Beatrix was ook aanwezig bij het admiraalzeilen op het IJsselmeer
  • ANP
    Prinses Beatrix neemt een vlootschouw af vanaf De Groene Draeck
  • ANP
    Prinses Beatrix aan boord van De Groene Draeck

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl