De moeder was 25 weken zwanger toen de bevalling begon

Ziekenhuis mogelijk voor tuchtcollege vanwege onthoofde baby

Het ziekenhuis Isala in Zwolle moet zich mogelijk verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege over een baby die tijdens de bevalling werd onthoofd. De bevalling van de moeder kwam met 25 weken op gang, 15 weken te vroeg. De arts trok aan de benen van het kind om het geboren te laten worden. Het hoofd van de baby bleef achter in de baarmoeder en werd via een keizersnede verwijderd.

Uit het onderzoek dat door het ziekenhuis werd uitgevoerd bleek dat de arts geen fouten had gemaakt. Deskundigen die in opdracht van de ouders een onderzoek uitvoerden, hebben niet vast kunnen stellen waardoor de baby is overleden, meldt de regionale krant de Stentor.

De ouders lieten door het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland sectie verrichten op het lichaam. Daaruit werd duidelijk dat de onthoofding het gevolg was van het trekken aan het lichaam. Bij het begin van de bevalling was de baby volgens dat onderzoek in elk geval levensvatbaar. In Nederland worden premature baby's sinds 2010 actief behandeld vanaf een zwangerschapstermijn van 24 weken.

Tuchtzaak

Het incident gebeurde twee jaar geleden al, maar nu pas is letselschadespecialist Yme Drost begonnen met de voorbereiding van een tuchtzaak. Het Isala zegt dat de manier waarop het ziekenhuis en de medewerkers in een kwaad daglicht worden gesteld, niet terecht is. Een tuchtprocedure zou wat hen betreft helderheid kunnen brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl