De loonkosten van een bestuursvoorzitter zijn volgens de Volkskrant gemiddeld 1,5 miljoen euro
NOS Nieuws

Kloof tussen inkomen werknemer en directeur wordt groter

De kloof in inkomen tussen directeuren en werknemers wordt steeds groter. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de directeuren van 129 belangrijke Nederlandse bedrijven en instellingen gemiddeld twintig keer het salaris van een gemiddelde werknemer verdienden. In 2012 was dat nog zestien keer het gemiddelde inkomen.

De loonkosten van een bestuursvoorzitter zijn volgens de Volkskrant gemiddeld 1,5 miljoen euro, terwijl de loonkosten van de rest van de werknemers gemiddeld zo'n 76.000 zijn. De loonkosten zijn voor een bedrijf veel hoger dan wat een werknemer uiteindelijk op zijn bankrekening krijgt gestort. Bedrijven als Shell, Unilever en Heineken zijn meegenomen in het onderzoek.

De sterke toename wordt deels veroorzaakt doordat een aantal topmannen fors meer is gaan verdienen. Bovenaan de lijst topverdieners staat Shelltopman Ben van Beurden, die Shell in 2014 24 miljoen euro kostte. Dat is 170 keer het inkomen van een gemiddelde werknemer van Shell. Shell-werknemers verdienen ook al bovengemiddeld veel: de gemiddelde loonkosten zijn bij Shell 141.000 euro.

Morele kloof

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt in de Volkskrant dat er niet alleen een inkomenskloof, maar ook een morele kloof is tussen top en werkvloer. De top zou zich moeten matigen en volgens Heerts "niet meteen meer eisen als ze op de golfbaan horen dat een ander meer verdient".

De FNV pleit voor de Factor20: dat de meest verdienende werknemer maximaal twintig keer meer verdient dan de minst verdienende werknemer. Dat is anders dan in de vergelijking van de Volkskrant, die uitgaat van het verschil tussen het hoogste loon en het gemiddelde loon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl