NOS Nieuws

EU-president Tusk maant Grieken te stoppen met spelletjes

Tusk waarschuwt de Grieken

EU-president Donald Tusk heeft de Griekse regering nog eens ernstig gewaarschuwd dat het land moet stoppen met spelletjes spelen. "Dit spelletje van kijken wie het 't langste volhoudt, moet stoppen. Want het is geen spelletje, het is de werkelijkheid, met ernstige gevolgen, in het bijzonder voor het Griekse volk", zei hij in een video die is uitgegeven in verband met de Griekse schuldencrisis.

Tusk stelde dat de positie van Griekenland kritiek begint te worden en dat de Griekse regering moet kiezen tussen het accepteren van een redelijk aanbod of het erop aan laten komen en in gebreke blijven.

Gisteren besloot Tusk om de regeringsleiders van de eurolanden bijeen te roepen om de Griekse schuldencrisis te bespreken. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen. De bijeenkomst is maandagavond.

Geen magische oplossing

De voorzitter van de Europese regeringsleiders onderstreepte in zijn videoverklaring dat over elf dagen de termijn van het lopende steunprogramma aan de Grieken eindigt. "Na vier maanden van onderhandelingen is er nog steeds geen compromis bereikt. Er moet een einde komen aan het elkaar de schuld geven van de situatie. Daarom heb ik een Eurotop bijeengeroepen. Doel is dat we allemaal elkaars standpunt begrijpen en de gevolgen van onze beslissingen. We moeten af van de illusie dat er een magische oplossing komt op het niveau van regeringsleiders."

Tusk zegt ook dat de top niet de laatste stap is. Er zullen geen onderhandelingen worden gevoerd over technische zaken. Dat zullen de ministers van Financiën moeten doen.

"Het is uiteindelijk aan de Grieken om een beslissing te nemen, de verantwoordelijkheid ligt bij de Grieken." Tusk sluit zijn boodschap af met "Er is nog tijd, maar slechts een paar dagen. Laten we die verstandig gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl