Koninklijk paar met president Xi Jinping in Huis ten Bosch in maart 2014
NOS Nieuws

Koninklijk paar bezoekt in oktober Peking en Shanghai

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in oktober een staatsbezoek aan China, op uitnodiging van president Xi Jinping. Het koninklijk paar wordt vergezeld door minister Koenders van Buitenlandse Zaken en een grote groep bedrijven.

Koning en koningin reizen naar Peking en bezoeken daarna ook de provincie Shandong en de havenstad Shanghai. Het is al de tweede grote handelsmissie naar China dit jaar. In maart voerde premier Rutte een handelsmissie naar China met zo'n 70 bedrijven aan.

President Xi Jinping legde in maart vorig jaar een staatsbezoek aan Nederland af en ook hij werd toen vergezeld door een uitgebreide handelsdelegatie.

Mensenrechten

Minister Koenders is zojuist twee dagen in China geweest om het bezoek met zijn ambtgenoot Wang Yi te bespreken en de onderlinge economische banden aan te halen. Koenders bracht er ook de mensenrechtensituatie in China ter sprake.

Mensenrechtenorganisaties zijn zeer kritisch over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, de veelvuldig toegepaste doodstraf en alle politieke gevangenen in Chinese cellen. Volgens Koenders kan hij mensenrechten ter sprake brengen met zijn Chinese gesprekspartners, "omdat de onderlinge relatie van hoog niveau is".

Minister Koenders met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi

Overigens worden dergelijke gesprekken in de afgelopen twee jaar merendeels gevoerd door een speciaal daartoe aangestelde mensenrechtenambassadeur. Zo kan het heikele onderwerp tijdens staatsbezoeken kort worden afgehandeld, waarna het weer verwezen wordt naar de dialoog met die speciale 'ambassadeur'.

Ook andere Nederlandse ministers hebben in het recente verleden bezoeken gebracht aan China. Premier Rutte heeft inmiddels al drie keer aan tafel gezeten met president Xi Jinping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl