Containerhaven van Piraeus
NOS Nieuws

ING: maar weinig handel tussen Griekenland en rest EU

Mocht het tot een vertrek van Griekenland uit de euro en de EU komen, dan is de schade voor de handel niet groot, zeggen onderzoekers van ING. Niet voor de EU, maar ook niet voor Griekenland, want het land heeft een relatief zeer gesloten economie.

Slechts 11,2 procent van het Griekse Bruto Binnenlands Product wordt verdiend met de export. Ter vergelijking: in Nederland was de export in 2013 goed voor 32,4 procent van het BBP. Bovendien gaat het overgrote deel van de Griekse export naar landen buiten de EU. De export naar andere EU-landen bedraagt slechts 2,3 procent van het BBP.

Bij een eventueel Grexit kan de Griekse export volgens de onderzoekers profiteren van een waardedaling van een nieuwe Griekse munt tegenover de euro. Maar omdat het land zo weinig exporteert, zal het effect voor de Griekse economie beperkt zijn.

Nederlandse export

Ook de Nederlandse handel zal weinig lijden onder een Grexit. De Nederlandse economie is voor slechts 0,3 procent afhankelijk van export naar Griekenland. Het overgrote deel (73 procent) van de export naar het land bestaat uit voedselproducten.

De hele economie van de Europese Unie is voor maar 0,2 procent afhankelijk van de export naar Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl