Een andere stakingsactie van Abvakabo FNV
NOS Nieuws

Staken wordt makkelijker door uitspraak Hoge Raad

Het wordt voor werkgevers moeilijker om stakingen door de rechter te laten verbieden. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland.

Tot nu toe gold dat een staking alleen toelaatbaar is als het als uiterste middel wordt ingezet. Werknemers en werkgevers moeten dus uitonderhandeld zijn en stakingen moeten ook van tevoren aangekondigd worden.

Op basis van het Europees Sociaal Handvest zegt de Hoge Raad nu dat het stakingsrecht ruimer moet worden opgevat. Een staking hoeft geen uiterste middel te zijn en hoeft ook niet van tevoren bekend te zijn.

Vernietigd

De uitspraak ging over een actie die vakbond Abvakabo FNV organiseerde bij twee vestigingen van de Amsterdamse zorginstelling Amsta in 2013.

Een lagere rechter verbood die actie omdat het een 'onaangekondigde bedrijfsbezetting' was. De zaak kwam daarna bij het gerechtshof in Amsterdam en die oordeelde ook dat het voor Abvakabo FNV verboden was een onaangekondigde actie te organiseren.

Het besluit van het gerechtshof in Amsterdam is nu door de Hoge Raad vernietigd en de zaak moet worden overgedaan bij het gerechtshof in Den Haag.

Criteria blijven

De uitspraak betekent niet dat stakingen nooit meer verboden kunnen worden. De rechtmatigheid van een staking kan nog steeds aan allerlei criteria worden getoetst, zoals de verhouding tussen de actie en het nagestreefde doel en de schade die een actie de werkgever of derden berokkent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl