NOS NieuwsAangepast

Konvooivaarten met ijsbrekers op IJsselmeer

Onder begeleiding van ijsbrekers voeren vanochtend vroeg twee konvooivaarten over het Markermeer en IJsselmeer.

Rijkswaterstaat stelde gisteren een vaarverbod in vanwege ijswallen en opwaaiend en kruiend ijs. "Met deze ijssituatie willen we niet dat schepen zelfstandig over het IJsselmeer varen", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Enkele dagen geleden was het Markermeer nog helemaal dichtgevroren. Door de dooi en de wind komt het ijs in beweging, schuift over elkaar en stapelt zich op. Alleen onder begeleiding van een ijsbreker kunnen schepen nog over het meer varen.

Kanalen

In kanalen is de situatie anders. Als daar eenmaal een ijsbreker door het ijs is gegaan, blijft de route bevaarbaar. "Maar op een groot oppervlakte blijft het ijs in beweging en kan het weer over elkaar schuiven", zegt Rijkswaterstaat.

Tot nu toe hebben zo'n dertig schepen zich aangemeld voor een konvooi. In de loop van de dag wordt door Rijkswaterstaat beoordeeld of de situatie veilig genoeg is voor de schepen om weer zelfstandig te varen. Zo niet, dan zullen er nieuwe konvooien vertrekken.

Dichte mist

Niet alleen de scheepvaart heeft last van de weersomstandigheden. Het vliegveld van Eindhoven heeft te kampen met dichte mist. Alle vluchten zijn geannuleerd en inkomende vluchten moeten uitwijken naar andere luchthavens.

Ook het asfalt op de wegen heeft te lijden onder de vorst. Daarom gaat vandaag de website www.gatindeweg.nl van de VerkeersInformatieDienst online. Via deze site kunnen automobilisten gaten melden.

Volgens een woordvoerder van VID hebben "weggebruikers de behoefte om gaten te melden aan andere weggebruikers. Daarnaast worden de gegevens ook doorgespeeld naar de wegbeheerder zodat die wat kan doen aan die weg"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl