NOS NieuwsAangepast

'Anonymous' valt sites OM en politie aan

Sympathisanten van de website WikiLeaks hebben vanmorgen de sites van het Openbaar Ministerie en de politie aangevallen. Door de sites vele malen automatisch op te vragen, waren ze niet bereikbaar. Beide sites draaien op dezelfde server.

De aanval komt na de bekendmaking gisteravond dat een zestienjarige jongen uit Zoetermeer is gearresteerd voor de aanval op de site van MasterCard, eerder deze week. De jongen, bekend onder de naam Jeroenz0r, heeft bekend.

De mensen achter de aanval van vandaag zijn vrienden van de jongen. Computersite Tweakers meldt dat ze zoeken "naar manieren om toekomstige arrestaties te voorkomen".

Aanvallen

Een groep hackers met de naam Anonymous viel de site aan omdat de creditcardmaatschappij niet meer wil samenwerken met WikiLeaks. Daardoor werd het moeilijker voor de klokkenluiderssite om geld binnen te krijgen.

Ook de websites van het Zweedse Openbaar Ministerie, de Zwitserse postbank, de creditcardmaatschappij Visa en de betalingssite Paypal waren slachtoffer van computeraanvallen.

Onderzoek

Het OM onderzoekt de aanvallen, die vanuit Nederland zouden zijn opgezet.

Anonymous zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat leden zo snel zijn te achterhalen als het geval was bij de 16-jarige jongen.

Overigens is er onder de leden van Anonymous onenigheid over de actie van vandaag. Tegenstanders ervan vinden dat de acties zich moeten richten op de bedrijven die het WikiLeaks moeilijk maken, niet het OM en de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl