Stef Clement op weg naar zilver
NOS Wielrennen

Clement: ik heb nooit serieus aan een medaille gedacht

Hij werd negende op de olympische tijdrit van Peking, eindigde als derde bij de WK in 2007 en vandaag won hij zilver op de Europese Spelen in Bakoe: Stef Clement. Daarmee heeft hij zijn trilogie voltooid, tot zijn eigen verbazing. "Ik heb nooit serieus aan een medaille gedacht. De toptien was mijn doel. Dat ik zilver win, is geweldig."

Vooraf vreesde Clement voor harde wind op het parcours, maar daar had de 32-jarige renner weinig last van. "Het is natuurlijk uitkijken met een tijdritfiets, maar het was goed te doen. Je vangt een hoop wind met dat dichte achterwiel als de wind van opzij komt, maar gelukkig stond hij van voren en achteren."

Het Azerbeidzjaanse publiek liep niet warm voor de tijdrit, langs het parcours stond heel weinig publiek. Clement had daar tijdens zijn race weinig oog voor, maar merkte bij de huldiging dat het wel erg rustig was. "Toen ik om me heen keek stond er geen grote massa, maar die medaille blijft een medaille."

De Ronde van Italië, vorige maand, eindigde nog in een deceptie voor Clement, die na twee weken moest afstappen. "Het is best heftig als je ergens naartoe leeft en dat met een harde stuiter op het asfalt eindigt. Dat gebeurt vaker in het wielrennen. Je moet je snel herpakken en zoeken naar een nieuwe kans. Dat ik nu zo word beloond, is helemaal geweldig."

Ik ben er mentaal klaar voor en dan moet je dat fysiek ook laten zien. Ik heb mezelf een goede dienst bewezen vandaag.

Stef Clement over zijn kansen voor de Ronde van Frankrijk

Clement naar de Tour?

Of de renner van IAM Cycling de Ronde van Frankrijk gaat rijden, is nog onzeker. "Ik hoop dat ik mee mag met mijn ploeg. Ik heb nog geen duidelijkheid gekregen, maar ik heb mezelf een goede dienst bewezen vandaag."

IAM Cycling heeft een shortlist van tien renners, waarvan er negen aan de start zullen staan in Utrecht op 4 juli. "Ik ben er mentaal klaar voor en dan moet je dat fysiek ook laten zien. Ik snap dat er twijfel was na mijn valpartij in de Giro d'Italia. Ik moest antwoorden met mijn benen en nu hopen dat er plaatsje is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl