NOS Nieuws

DNB hoopt op meer buitenlandse banken in Nederland

De Nederlandsche Bank hoopt dat zich meer buitenlandse banken vestigen in Nederland. Ook ziet DNB graag meer innovatieve start-ups in de bankensector.

DNB zal de buitenlandse banken niet actief benaderen. "We gaan niet op handelsmissie", zegt de centrale bank, maar buitenlandse bankiers zijn wel zeer welkom, omdat de Nederlandse bankensector diverser en concurrerender moet worden. Dat zal de stabiliteit en de efficiëntie van de bancaire dienstverlening vergroten, meent DNB.

Oligopolie

Nieuwe buitenlandse en moderne spelers moeten het oligopolie doorbreken van de drie dominante spelers op de Nederlandse bankenmarkt. ABN Amro, ING-bank en de Rabo doen te veel hetzelfde in de opvatting van DNB. Probleem daarvan is dat "als één van de banken niest, ze allemaal griep krijgen".

Het pleidooi voor meer buitenlanders en innovatie staat in de ‘Visie op de structuur van de Nederlandse bankensector’, die vandaag is gepubliceerd.

Hypotheeksysteem

Buitenlandse banken mijden Nederland vanwege het Nederlandse hypothekensysteem. De hypotheekrenteaftrek en mogelijkheid om meer te kunnen financieren dan de waarde van een huis worden door buitenlandse banken als afwijkend en riskant ervaren.

De hypotheekrenteaftrek begrijpen buitenlandse bankiers nog wel, maar dat geldt volgens DNB niet voor de hoge 'loan-to-value': dat meer dan 100 procent van een huis gefinancierd kan worden. Dat er weinig misgaat met hypotheken in Nederland, verandert niets aan die opvatting bij buitenlandse financiers.

DNB vindt dan ook dat de hoge Nederlandse 'loan-to-value' op de hypotheekmarkt moet worden afgebouwd. Daardoor zou Nederland meer in de pas lopen met Europa en het maakt huishoudens ook minder kwetsbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl