Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen aan bij de ceremonie
NOS Nieuws

Slag bij Waterloo herdacht in België

Bij het Belgische Waterloo is de 200ste verjaardag herdacht van de slag die een einde maakte aan het tijdperk van Napoleon. Er werd een minuut stilte gehouden en nazaten van de bevelhebbers van toen schudden elkaar symbolisch de hand.

De herdenking vond plaats bij de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument van de slag. Het staat op de plek waar een van de bevelhebbers van toen, de latere Nederlandse koning Willem II, gewond raakte. Zijn nazaat Willem-Alexander was een van de aanwezigen bij de herdenking.

De herdenking vond plaats op het moment dat in 1815 de slag begon, 11.00 uur 's ochtends. De Belgische organisatoren noemen het slagveld een plek die nu gewijd is aan vrede en verzoening.

"De vijanden van gisteren zijn op politiek, economisch en diplomatiek vlak de meest hechte bondgenoten geworden", zei de Belgische premier Michel. "Wat we moeten herdenken in Waterloo is het groeiende belang van de Europese gemeenschap. Wat we moeten herdenken, is de boodschap van vrede, harmonie en eendracht."

Rond de piramidevormige heuvel werden wimpels in de kleuren van de strijdende partijen uitgerold: oranje, blauw, zwart en rood. Ook werden het Belgische volkslied en de Europese hymne gespeeld en werden er saluutschoten gelost.

Gastheer van de ceremonie was de Belgische koning Filip. Hij ontving naast Willem-Alexander en Máxima ook de Britse prins Edward, als vertegenwoordiger van koningin Elizabeth, en de Luxemburgse groothertog Henri. Gezamenlijk bekeken zij het nieuwe museum dat bij het slagveld is geopend.

  • ANP
    Koning Filip ontvangt zijn gasten
  • ANP
    Willem-Alexander schudt handen met nazaten van Napoleon, Wellington en Blücher
  • ANP
    De koninklijke gasten in het nieuwe museum

Opvallende afwezige was de Franse president François Hollande, die slechts een ambassadeur stuurde. Hoewel ook Duitse troepen een belangrijke rol vervulden in de strijd stuurde ook bondskanselier Merkel alleen een ambassadeur.

Meer festiviteiten

De festiviteiten rond de herdenking gaan later vandaag en dit weekend verder. In Groot-Brittannië wordt nog een dienst gehouden in aanwezigheid van kroonprins Charles en vanavond is er een lichtspektakel op het slagveld.

Morgen en overmorgen worden belangrijke momenten uit de 10 uur durende slag nagespeeld: de Franse aanval en de geallieerde tegenaanval. Daar doen zo'n 7000 mensen en 300 paarden uit 75 landen aan mee.

'Napoleon' bij een persconferentie voor de nagespeelde slag

Er worden zo'n 180.000 toeschouwers verwacht bij de reconstructies, onder wie ongeveer 4000 Nederlanders. De kaartjes daarvoor zijn allemaal verkocht, maar belangstellenden kunnen tot en met zaterdag nog wel een kijkje nemen in de nagebouwde legerkampen van de troepen.

Slag bij Waterloo herdacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl