NOS Nieuws

Parade van start in de huiskamer van Loes Luca

  • NOS / Joris van de Kerkhof
    Loes Luca heeft op de Parade haar huiskamer opengesteld voor publiek
  • NOS / Joris van de Kerkhof
    Loes Luca is nog bezig met de laatste voorbereidingen

In Rotterdam begint vanavond de Parade. Het festival viert zijn 25ste verjaardag en actrice Loes Luca (61) keert na jaren afwezigheid terug met een speciale jubileumvoorstelling. Zij treedt op in een van de tenten op het festivalterrein.

Luca heeft spullen van thuis meegenomen. Het publiek kan zien hoe ze leeft, met gasten spreekt, zingt en danst. Vier uur lang 'opent ze haar deuren'. Als toeschouwer kun je per avond maximaal drie keer 20 minuten een blik werpen in haar leven.

Glansrijke carrière

Als je de tent binnenkomt, hangen er foto’s uit Luca’s rijke carrière. Net als eerdere voorstellingen van haar op de Parade, lijkt alles met een vette knipoog. Maar toch kan deze doorlopende voorstelling ook heel serieus zijn, zegt ze in het NPO Radio 1 Journaal.

Jong talent, oudere collega’s, iedereen kan aanschuiven in het huis. Publiek kan binnenkomen op het moment dat presentatrice Hanneke Groenteman in 'het huis' van Luca bezig is met Sterren op het doek. Paul de Leeuw kan net op bezoek zijn, of de mannen van het bandje waar Luca dertig jaar geleden in speelde, kunnen er hun instrumenten aan het stemmen zijn.

Lol maken

"Je weet nooit wat je krijgt, en dat is ook het spannende aan deze voorstelling," zegt Luca. Ze is nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een voorstelling. Vanaf maart is ze er mee bezig, en vooral de afgelopen dagen was de voorbereiding zwaar. "'s avonds ben ik helemaal uitgeput van het gordijntjes naaien, van het regelen, bellen en mailen. Dan zeg ik tegen mezelf om een uur of twee: je moet lol gaan maken Loes."

Bij de opbouw van haar huis geeft ze een aantal medewerkers nog wat aanwijzingen. Die lamp met dat hertengewei moet daar hangen, die bank moet nog een beetje verschuiven. Dat schilderij moet anders. In een boekje schrijft ze dat ze nog slingers en theedoeken van thuis mee moet nemen. En dan zegt ze mijmerend: "Dat lol maken, dat ga ik wel proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl