Arturo Vidal betuigt spijt
NOS Voetbal

'Vidal bedankte voor cursus na aanschaf Ferrari'

"Het is weer typisch Chili", constateert Jorrit Smink, nadat hij de hele dag de berichtgeving rond het auto-ongeluk van Arturo Vidal heeft gevolgd. Als inwoner van Santiago, journalist en voetbaltrainer weet Smink dat er de raarste dingen gebeuren als de nationale ploeg op een groot toernooi speelt. "Het was eigenlijk wachten op een relletje."

Het komt voor Chili, als één van de weinige Zuid-Amerikaanse landen nog nooit winnaar van de Copa América, ook nu weer op een heel ongelukkig moment. Het team legt bij deze Copa het beste voetbal op de mat en geldt in eigen huis als regelrechte titelkandidaat.

'Jullie brengen Chili naar de klote'

Het spectaculaire voetbal en de vele goals ten spijt, worden alle tv-uitzendingen en kranten nu gedomineerd door het beeld van die in de kreukels gereden Ferrari. "Veel fans vinden het daarom de schuld van de journalisten, omdat ze te weinig op de hand zouden zijn van het Chileens elftal", aldus Smink.

Bovendien duiken er op internet ook beelden op die Vidal geen goed zullen doen. Nauwelijks te zien in de duisternis, maar in duidelijke taal deelt Vidal de politie mede dat ze hem beter niet kunnen oppakken: "Het is schandalig als jullie mij iets aandoen. Dan brengen jullie heel Chili naar de klote."

Ik heb gesproken met een vriendin, die toevallig wist dat Vidal de Ferrari een week geleden pas heeft gekocht.

Jorrit Smink

Gloednieuwe Ferrari, geen gebruiksaanwijzing

Smink: "Vidal probeerde zelfs de schuld bij zijn vrouw te leggen, door te zeggen dat zij reed. Niet heel netjes en ook niet erg slim, want in Chili is de politie niet corrupt, als enige land in Zuid-Amerika."

Hoewel het onderzoek naar het ongeluk nog loopt en dat vermoedelijk ook nog wel enkele maanden gaat duren, heeft Smink zelf al een opmerkelijk detail boven tafel gehaald. "Ik heb gesproken met een vriendin, die toevallig wist dat Vidal de Ferrari een week geleden pas heeft gekocht."

"Sterker nog, als je een Ferrari koopt, wordt er een cursus aangeboden omdat het wel even iets anders is dan rijden in een gewone auto. Maar Vidal heeft die cursus geweigerd. Hij dacht die absoluut niet nodig te hebben."

Zware straf

Hoewel dit saillante detail in Chili nog niet bekend is, verwacht Smink dat als dat later wel het geval is, dat ook dat Vidal niet op publieke hoon komt te staan. "Hij heeft een persconferentie gegeven. Vidal huilde, bood zijn excuses aan en alles is vergeven."

Dat neemt niet weg dat dit verhaal ongetwijfeld een vervelend strafrechtelijk staartje krijgt voor Vidal. "Hij zal veroordeeld worden en hard ook, dat kan niet missen. De wet is duidelijk", weet Smink.

"Elk ongeluk met dronken bestuurders wordt in Chili ontzettend hard bestraft. Want het land heeft een grote historie met ongevallen door drank in het verkeer. De minimale straf is anderhalf jaar. Vidal kan dus nog wel wat verwachten als bewezen wordt dat hij gedronken heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl