Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor 53.000 euro
Het haringseizoen is begonnen. Op de visafslag in Scheveningen werd vanmiddag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De haring werd gekocht door het visgilde voor 53.000 euro. Dat is iets minder dan vorig jaar toen het eerste vaatje 56.000 euro opbracht.
De opbrengst van het eerste vaatje gaat traditioneel naar een goed doel. Dit jaar is dat het Nationaal Ouderenfonds dat er stranduitjes voor eenzame ouderen van wil organiseren. Een onderdeel van deze uitjes is haring happen.
Geduld
Het geduld van de haringliefhebber werd dit jaar op de proef gesteld, want de opening van het haringseizoen werd acht dagen uitgesteld omdat de haring uit Scandinavië nog niet vet genoeg was om Hollandse Nieuwe te worden. Ook in 2006 en 2013 werd de veiling om deze reden uitgesteld.
Vlaggetjesdag is vorige week wel gewoon doorgegaan. Het was niet meer mogelijk om het haringfeest, dat traditioneel het nieuwe haringseizoen inluidt, uit te stellen.
180 miljoen haringen
Nederlandse vissers mochten dit jaar 445 miljoen kilo haring vangen. Daarvan wordt ongeveer 25 miljoen kilo, dat zijn zo'n 180 miljoen haringen, verwerkt tot Hollandse Nieuwe. De rest van de haring eindigt als rolmops, gerookte haring of wordt ingeblikt. Ook wordt een deel van de vangst aan boord ingevroren en geëxporteerd naar landen buiten de EU.
Van de haringen die worden verwerkt als Hollandse Nieuwe gaat de helft naar Duitsland. Van de overige 50 procent hapt Nederland er 42,5 procent weg. De overgebleven 7,5 procent wordt door onze zuiderburen in België opgegeten.
Voor de veiling werd de Hollandse Nieuwe gekeurd door een proefpanel dat de vis aanprees als een "puur product". "Wat de vishandel doet met haring is eigenlijk de ingewanden verwijderen en zout en water aan de vis toevoegen om ze te rijpen."