-
NOS Nieuws

NAVO wil Russen afschrikken met oefening flitsmacht

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Door verslaggever Arjan Noorlander

Hij mag geen Vladimir Poetin heten en het zijn ook geen Russen. Op het oefenterrein in de buurt van het Poolse Zagan oefenen ruim 2000 militairen uit Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Noorwegen op een grondstrijd tegen een ‘tegenstander’.

De NAVO heeft deze eerste oefening van de flitsmacht georganiseerd om de wereld te laten zien dat ze klaar zijn voor een oorlog. Aan de wereld, maar toch vooral aan de Russische president Poetin.

Bij de NAVO-top in Wales werd vorig jaar die nieuwe dreiging uit het oosten onderkend. In Wales werd afgesproken om versneld een NAVO-flitsmacht op te bouwen. Deze legermacht moet binnen 48 uur paraat kunnen zijn om het grondgebied van de NAVO te verdedigen.

De Nederlandse landmacht is een van de eerste leidende landen in dit oprichtingsjaar van de flitsmacht. Als het echte oorlogstelefoontje zou komen, stappen de honderden militairen van de 11de luchtmobiele brigade binnen twee dagen op het vliegtuig.

  • Arjan Noorlander / NOS
  • Arjan Noorlander / NOS
  • Arjan Noorlander / NOS
  • Arjan Noorlander / NOS
  • Arjan Noorlander / NOS

De Nederlandse militairen zijn de afgelopen jaren vooral ver van huis in actie geweest. In Afghanistan, voor de kust van Somalië en nu in Mali. Maar de wereld is snel veranderd en dus wordt er nu weer geoefend op landsverdediging.

De Nederlandse generaal Matthijssen is dit jaar de baas van de hele flitsmacht. "De taak van de landsverdediging is officieel nooit weggeweest maar we zijn nadrukkelijk bezig om die taak ons weer eigen te maken. Ik hoop niet dat het echt tot een strijd hoeft te leiden maar als het nodig is moeten we er staan."

In dit nieuwe concept moeten we snel klaar zijn.

Overste Ron Sensen

Het flitstelefoontje voor deze oefening kwam vorige week dinsdag om 12 uur. De militairen moeten dan snel thuis afscheid nemen, naar de kazerne komen en in twee dagen kleding, wapens en materieel inpakken. Volgens overste Ron Sensen is dat goed gegaan.

"In dit nieuwe concept moeten we snel klaar zijn. Voor de militairen is dat geen probleem. Vooral de kleren in de plunjezak en het wapen mee. Maar logistiek is het ingewikkelder. De zware wapens, munitie, auto’s en vliegtuigen moeten ook klaarstaan. Maar dat is allemaal gelukt.”

Morgen spelen de militairen een massale veldslag na voor een tribune met belangrijke gasten. Onder meer NAVO-baas Stoltenberg, generaal Breedlove en de Nederlandse minister van Defensie Hennis zullen komen kijken of de flitsmacht er klaar voor is.

Die veldslag zal worden gefilmd door ruim honderd cameraploegen uit de hele wereld. Om aan de inwoners van de NAVO-landen te laten zien dat het leger paraat is om het grondgebied te verdedigen, maar dus vooral ook om Poetin te laten zien dat hij zich niets in zijn hoofd moet halen.

Vijfduizend militairen oefenen in Polen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl