Luanda, duurste stad van de wereld
NOS Nieuws

Amsterdam gezakt op lijst duurste steden ter wereld

De duurste stad ter wereld voor buitenlanders om te wonen en werken, is net als vorig jaar en in 2013 de Angolese hoofdstad Luanda. Dat blijkt uit het de jaarlijkse lijst van het adviesbureau Mercer. Door de gedaalde koers van de euro zijn Europese steden goedkoper geworden. Amsterdam staat 69e. Vorig jaar was Amsterdam nog 39e op de lijst van kosten voor expats.

Luanda staat al drie jaar achtereen op nummer één. Door de bloeiende olie-industrie in Angola leven er veel expats. Oliemaatschappijen betalen er extreem hoge huren voor hun uitgezonden werknemers. Bovendien zijn er hoge kosten voor beveiliging en voor levensonderhoud, omdat vrijwel alle consumptiegoederen in Angola worden geïmporteerd.

In de top tien van duurste steden ter wereld staan vijf Aziatische steden. Hongkong is gestegen van de derde naar de tweede plaats. Singapore staat opnieuw op nummer vier. Vooral de hoge prijzen voor huur- en koopwoningen maken deze steden zo duur.

Top 10 duurste steden ter wereld

Stad, land Stad, land
1. Luanda, Angola 6. Shanghai, China
2. Hongkong, China 7. Peking, China
3. Zurich, Zwitserland 8. Seoul, Zuid-Korea
4. Singapore 9. Bern, Zwitserland
5. Genève, Zwitserland 10. Ndjamena, Tsjaad

Bedrijven en organisaties die weinig geld willen uitgeven voor hun werknemers in het buitenland, kunnen ze het beste naar Bisjkek in Kirgizië of Windhoek in Namibië sturen. dat zijn de twee goedkoopste steden ter wereld.

De schommelingen in valutakoersen hebben veel invloed op de kosten voor levensonderhoud van expats. Door de sterk gestegen koers van de Chinese munt staan negen Chinese steden in de top dertig. De Japanse hoofdstad Tokio is na vele jaren uit de top tien gevallen.

Moskou diepst gezakt

De stad die het verst is weggezakt, is de Russische hoofdstad Moskou. Door de zwakke koers van de roebel is Moskou van de negende plaats naar de 51 plaats gezakt.

Top 10 goedkoopste steden ter wereld

Stad, land Stad, land
1. Bisjkek, Kirgizië 6. Banjul, Gambia
2. Windhoek, Namibië 7. Minsk, Wit-Rusland
3. Karachi, Pakistan 8. Kaapstad, Zuid-Afrika
4. Tunis, Tunesië  9. Managua, Nicaragua
5. Skopje, Macedonië 10. Tbilisi, Georgië

Ook in Europa zijn grote veranderingen te zien. Zwitserland heeft - door de dure Zwitserse frank - maar liefst drie steden in de top tien: Zurich op 3, Genève op 5 en Bern op 9. Londen staat op de twaalfde plaats, net als vorig jaar. Maar de meeste andere West-Europese steden zijn gezakt.

"Dat komt vooral doordat de Europese munten zijn verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar", zegt Nathalie Constantin-Métral van adviesbureau Mercer. "Daarnaast zijn ook andere factoren, zoals de economie van de eurozone, gedaalde rentestanden en toegenomen werkloosheid van invloed op deze steden."

Expats

In de Verenigde Staten is New York nog steeds de duurste stad voor expats, gevolgd door Los Angeles, San Francisco en Washington.

De onderzoekers van Mercer nemen de Amerikaanse dollar en de stad New York als uitgangspunt. Ze vergelijken per stad een lijst van 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, transportkosten en de prijzen van voedsel. Op basis van de resultaten kunnen bedrijven en organisaties de salarissen en arbeidsvoorwaarden bepalen voor hun werknemers in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl