Michael Lauber op persconferentie
NOS Voetbal

Zwitserse justitie onderzoekt banktransacties FIFA

De Zwitserse autoriteiten hopen nieuw bewijs te hebben gevonden in de corruptiezaak tegen de FIFA. Zo worden er onder meer 53 verdachte bankrelaties rondom de FIFA onderzocht, zo meldde de Zwitserse openbare aanklager Michael Lauber woensdagochtend tijdens een persconferentie.

De Zwitsers hebben ongeveer 9 terabyte aan data in beslag genomen in verband met het onderzoek. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan zo'n 700 miljoen Word-documenten van een A4'tje. Desondanks vreest de Zwitserse openbare aanklager dat er data verloren is gegaan.

Verschillende onderzoeken

Het onderzoek concentreert zich op mogelijke corruptie van officials van de wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Dat onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek naar een omkoopschandaal rond de FIFA.

"De zaak is groot en complex", verklaarde Lauber, die niet kon aangeven wanneer er meer nieuws over de zaak te melden valt.

Verhoren

Er is inmiddels begonnen met het verhoren van tien mensen voor informatie. Lauber sluit niet uit dat ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt gehoord.

"Ons onderzoek is complex en substantieel. Gebaseerd op de analyse van de data zullen we onze prioriteiten stellen in het onderzoek. De voetbalwereld moet geduld hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl