In november demonstreerden journalisten in Myanmar voor persvrijheid
NOS Nieuws

Amnesty hekelt media-intimidatie Myanmar

De regering van Myanmar maakt zich in de aanloop naar de verkiezingen van november schuldig aan omvangrijke intimidatie van de media, zegt Amnesty International. Journalisten in het voormalige Birma worden volgens de mensenrechtenorganisatie bedreigd en gevangengenomen.

Sinds het einde van het militaire bewind in 2011 is Myanmar op veel gebieden vrijer geworden. Ook op het gebied van de media lijkt vooruitgang geboekt. Zo geldt er officieel geen censuur meer, wat heeft geleid tot de komst van onafhankelijke kranten en tv-zenders.

Muilkorf

Maar volgens Amnesty is dit niets meer dan "onderdrukking opgesmukt als vooruitgang". "Om journalisten die over ongemakkelijke onderwerpen schrijven te muilkorven, vertrouwen de autoriteiten nog steeds op hun oude tactieken: arrestaties, bewaking, bedreigingen en veroordelingen."

Alleen al het afgelopen jaar zouden zeker tien vertegenwoordigers van de media zijn veroordeeld tot een celstraf, volgens de mensenrechtenorganisatie met een beroep op "vaag geformuleerde wetten". Verder zijn elf journalisten aangeklaagd vanwege een kritisch artikel over president Thein Sein in een weekblad.

In november zijn er in Birma parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi een bedreiging kan vormen voor de regering, die ook na het einde van de junta nog zwaar steunt op het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl