NOS Nieuws

Weg met de bierfiets, vinden duizenden Amsterdammers

Weg met de bierfiets! Dat zeggen 6000 Amsterdammers in een petitie die ze vandaag aanbieden aan de gemeente. "De bierfiets is een bron van ergernis voor de bewoners van het centrum", schrijven de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad op hun website. De initiatiefnemers vinden dat de leefbaarheid van de stad onder de bierfiets lijdt.

"Wij vinden de bierfiets een verschrikkelijk verschijnsel. Het geeft overlast en er is geen plek voor. Mensen moeten vluchten als er een bierfiets met joelende mensen de brug af komt", zegt Els Iping namens de bewoners van de binnenstad. "De stad wordt een groot pretpark."

Volgens haar lokt de fiets alleen maar toeristen die geïnteresseerd zijn in feestvieren; niet in Amsterdam. "Het is een volkomen zinloze toevoeging. Op een bierfiets zit je naar elkaar te kijken, niet naar de stad."

Bij de petitie vulden mensen ook in waarom ze tekenen. "Daar schreven mensen die er wat van zeiden, dat ze een glas bier over zich heen kregen. Dat is voor bewoners en mensen die hier werken vreselijk." Ook schrijven sommigen dat ze bespuugd zijn en dat er wildgeplast wordt.

Afspraken

Volgens bierfietsverhuurder Ard Karsten is een verbod helemaal niet nodig, omdat er al veel verbeterd is. "We hebben afspraken gemaakt met de gemeente. We rijden nu een vaste route, mogen een maximale hoeveelheid bier aan boord hebben en er is geen geluidsversterking."

Ook moeten bestuurders op scholing. "Wij hebben met ons ontwerp gezorgd dat de chauffeur voorop zit. Die heeft dus overzicht over de weg. En sommige gewone fietsers hebben ook een bepaalde rijstijl die niet altijd uitmuntend is."

Vroeger had het 'rijdende café' een onbeperkte voorraad bier aan boord. "Dat was al teruggeschroefd naar 30 liter. Nu is het nog maar 20 liter voor 17 personen. Dus over hoeveel biertjes praten we nou eigenlijk nog?" Volgens hem zijn er sinds januari 24 klachten binnengekomen op de meer dan 1500 ritjes die de drie bierfietsondernemingen in Amsterdam organiseerden.

Verandering

"Het toerisme is een belangrijke werkgever voor de stad en dat verandert razendsnel", zegt Karsten. "Dat kun je wel ontwijken, maar dat heeft geen zin."

"Natuurlijk verandert Amsterdam", zegt Iping, die al 35 jaar in de binnenstad woont. "Maar als toerisme andere functies verdringt, dan moet de gemeente optreden. De eerste stap is: haal dit symbool van de 'verpretparkisering' van Amsterdam weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl