FNV Jong start met Meldpunt Stagemisbruik
NOS Nieuws

'Werkervaringsplekken zijn eigenlijk gewoon uitbuiting'

Je bent jong, net afgestudeerd en wil graag werken. Omdat er geen baan te vinden is en je toch graag ervaring op wilt doen ga je aan de slag op een werkervaringsplek. Onbetaald of tegen een lage vergoeding, terwijl je exact hetzelfde werk doet als je betaalde collega's.

En dat mag niet. Als het gaat om werk of werkervaring, zonder dat er leerdoelen zijn of begeleiding is, is er juridisch gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. Een werknemer heeft dan gewoon recht op het minimumloon. Bij een stage is er vanuit de opleiding een begeleider die de kwaliteit controleert en die er voor zorgt dat er leerdoelen gesteld worden. Bij een werkervaringsplaats is iemand al afgestudeerd en is er van begeleiding geen sprake.

"Er wordt op deze manier misbruik gemaakt van de zwakke positie van jongeren die net afgestudeerd zijn", zegt zegt FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam. "Zij zouden gewoon een contract moeten krijgen, zodat ze een goede start op de arbeidsmarkt kunnen maken."

53 procent geeft aan dat het werk eerder door een betaalde kracht werd gedaan.

FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam

FNV Jong constateert dat er steeds meer van die werkervaringsplekken bijkomen en lanceert daarom het Meldpunt Stagemisbruik. "Er zijn nog geen exacte cijfers over die werkervaringsplekken", zegt Crabbendam. "We krijgen wel veel meldingen, maar met het meldpunt willen we precies in kaart brengen om hoeveel plaatsen het gaat, in welke sectoren het voorkomt en hoeveel die jongeren betaald krijgen."

Werkgevers zouden de jongeren zien als goedkope krachten. Crabbendam: "Uit onderzoek onder jongeren op werkervaringsplekken blijkt dat 53 procent aangeeft dat het werk eerder door een betaalde kracht gedaan werd. Werkgevers willen met een werkervaringsplek een goedkope kracht binnenhalen. Het is dus eigenlijk gewoon uitbuiting."

FNV Jong wil via het meldpunt ook jongeren op hun rechten wijzen of ze helpen melding te doen bij de arbeidsinspectie. "De politiek kijkt de andere kant op en de inspectie handhaaft niet", zegt Crabbendam. "Vroeger kreeg je een starterspositie als je klaar was met studeren. Nu moet je eerst maar even onbetaald kennismaken met een baan. Wij vinden dat dat niet kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl