NOS Nieuws

Vaker warme maaltijd zonder vlees

Steeds meer Nederlanders gebruiken vaker een warme maaltijd zonder vlees. Uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 55 procent minstens drie dagen per week geen vlees eet. Wat alternatieven betreft gaat de voorkeur uit naar vis, ei, champignons of peulvruchten.

"Vijf jaar geleden was het aantal van deze zogenoemde flexitariërs in een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut nog 40 procent", zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. "Dus er is sprake van een aanzienlijke stijging."

Naar de reden waarom consumenten minder vlees eten is in het onderzoek niet gevraagd. "Maar het is duurzamer om minder vlees te eten, misschien zijn mensen ook banger geworden door de voedselschandalen. Of het kan door de crisis komen. We weten wel dat mensen aangeven dat ze erop letten, dat ze duurzamer eten. Dus dat draagt er zeker aan bij."

De woordvoerder van de vleesbranche, Dé van de Riet, bevestigt dat de vleesconsumptie de afgelopen jaren licht is gedaald. Maar volgens hem komt dat door de crisis.

"Bepaalde organisaties willen ons doen geloven dat consumenten bewust minder vlees eten, maar dat is niet zo. Door de crisis kochten mensen gewoon minder vlees of goedkoper vlees. We zullen zien of de verkoop weer aantrekt, nu het met de economie iets beter gaat. D'r zijn immers ook weer meer files doordat de economie weer groeit."

Per provincie

Tussen de regio's bestaan behoorlijke verschillen. Zo zijn Gelderlanders vaker vegetariër (11 procent), terwijl dat landelijk 3 procent is. In Overijssel gooit 2 procent van de mensen minder vaak kliekjes weg. Landelijk ligt dat percentage op 11 procent.

En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28 procent) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier dan in de rest van Nederland (18 procent).

Verspilling

In het onderzoek van Motivaction werd ook gevraagd naar de verspilling van voedsel. "Duidelijk is dat dat probleem wordt onderschat", zegt Feunekes. "Gemiddeld schatten we zelf in dat we 400 gram per week weggooien, in werkelijkheid is dat 900 gram."

Het Voedingscentrum heeft het onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in de eetpatronen van de verschillende sociale milieus. De uitkomsten zullen ook meegenomen worden in de opmaat naar de nieuwe Schijf van Vijf, die in februari 2016 wordt gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl