Een Poolse arbeidsmigrant in een bloemenkwekerij
NOS Nieuws

Bonden willen verbod op 'woekerpremies' voor arbeidsmigranten

Uitzendbureaus en werkgevers laten veelal Oost-Europese arbeidsmigranten te veel betalen voor hun zorgverzekering. De bedrijven steken een deel van die te hoge premie via een constructie vervolgens in eigen zak, zeggen de vakcentrales FNV, CNV en VCP.

De bonden willen dat minister Asscher van Sociale Zaken deze praktijken verbiedt. Het zou gaan om zo'n 15 à 20 euro per werknemer per maand.

Volgens de bonden werkt het als volgt: bedrijven sluiten bij specialistische verzekeraars zorgpolissen af voor arbeidsmigranten voor de periode dat ze bij hen werken. De migranten worden verplicht die verzekering af te nemen. De bedrijven krijgen vervolgens een collectiviteitskorting die ze in eigen zak houden. Ook steken ze kortingen vanwege een maximaal vrijwillig eigen risico in eigen zak.

Zieken worden ontslagen

Volgens Maarten Post van CNV Vakmensen werken die specialistische verzekeraars mee aan deze constructies en maken ze ook grote winsten op deze verzekeringen, want in de praktijk hoeven ze maar weinig uit te keren. "Zodra een werknemer ziek wordt, wordt hij vaak meteen ontslagen", zegt Post. "En de polis wordt daarmee ook meteen opgezegd. Die geldt alleen voor de periode dat iemand ergens werkzaam is."

Het is niet voor het eerst dat de bonden dit aankaarten. In 2014 zijn er al Kamervragen over gesteld. Toen zei minister Asscher dat de Stichting van de Arbeid zou gaan bekijken hoe misstanden voorkomen kunnen worden en arbeidsmigranten beter kunnen worden voorgelicht.

Volgens de bonden willen de werkgevers er te weinig aan doen en daarom eisen ze nu een verbod op het koppelen van een zorgverzekering aan een arbeidscontract.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl