Davidsterren op het monument in Kamp Westerbork
NOS Nieuws

Asscher wil vervolgonderzoek antisemitisme

Minister Asscher vindt de uitkomsten van een onderzoek naar antisemitisme onder jongeren zeer ernstig. Hij laat een vervolgonderzoek doen.

Uit het onderzoek van het Verwey-Jonkerinstituut in opdracht van Asscher blijkt onder meer dat een klein deel van de jongeren duidelijk negatieve gevoelens heeft over Joden in Nederland. Dat percentage ligt het hoogst onder moslimjongeren: 12 procent.

Zionisten

Gevoelens over Joden in Israël, over de staat Israël en over zionisten zijn negatiever dan die over Joden in Nederland. Volgens de onderzoekers denkt 66 procent van de onderzochte moslimjongeren niet positief over zionisten.

Asscher heeft de resultaten van het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij had daarmee eerst willen wachten tot het vervolgonderzoek klaar is, omdat hij een beter beeld wil hebben van de betekenis van het begrip 'zionisme' in het onderzoek. Pas daarna wil hij met een uitgebreide reactie komen.

Nu een deel van het onderzoek is uitgelekt, stuurt hij het toch naar de Kamer. Hij wil niet dat het gevoel ontstaat dat hij het rapport niet openbaar maakt vanwege de inhoud.

Midden-Oosten

Volgens de onderzoekers zijn incidenten tussen Israël en de Palestijnse gebieden een belangrijke 'triggerfactor' voor antisemitisme. Veel islamitische jongeren volgen het conflict in het Midden-Oosten en zien Israël als meest schuldige.

Hoewel de boosheid van de meeste jongeren zich richt op de Israëlische rol in het conflict en niet op Joden in Nederland, hebben jongeren het vaak over 'de Joden' in plaats van over 'Israël', waardoor een kritische benadering van Israël of de Israëlische politiek een antisemitische betekenis kan krijgen, zeggen de onderzoekers.

Voetbal

In het rapport wordt apart aandacht besteed aan 'voetbalgerelateerd antisemitisme'. Frequent stadionbezoek en de dynamiek in het stadion zijn 'triggerfactoren', zegt het instituut.

Volgens de onderzoekers komen supporters in een flow waarin de drempel om mee te zingen met kwetsende spreekkoren een stuk lager is dan in een andere context, buiten het voetbal.

Overigens komt uit het onderzoek ook naar voren dat christelijke en niet-gelovige jongeren veel vaker niet zo positief over Nederlandse moslims denken dan islamitische jongeren denken over Joden in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl