Vluchten zitten op de rotsen in het Italiaanse Ventimiglia
NOS Nieuws

EU-ministers praten over verdeelsleutel vluchtelingen

In Luxemburg zijn Europese ministers voor het eerst in gesprek over de omstreden verdeelsleutel voor de opvang van vluchtelingen. Besluiten worden vandaag nog niet verwacht: daarvoor lopen de meningen nog te ver uiteen.

Eind vorige maand presenteerde de Europese Commissie een plan om tot een herverdeling van de vluchtelingen te komen. De verdeelsleutel moet vooral Italië en Griekenland ontlasten. Die landen hebben te maken met een enorme stroom bootmigranten uit met name Afrika en Syrië.

Verplichte solidariteit

De 'verplichte solidariteit' leidde direct tot grote verdeeldheid. Vooral Oost-Europese landen zien de verplichting niet zitten. Andere landen, waaronder Nederland en Duitsland, willen nog onderhandelen over de verdeelsleutel.

Aangezien het voor het eerst is dat de landen de heikele kwestie bespreken, wordt vandaag nog geen doorbraak verwacht. De ministers schuiven een besluit waarschijnlijk door naar volgende week, als de regeringsleiders van de EU-landen bijeenkomen.

Plan B

Italië heeft al gedreigd met maatregelen als er geen snelle oplossing komt. In dat geval gaat "plan B" in, zegt premier Renzi. Volgens verschillende media houdt dat plan onder meer in dat Italië vluchtelingen met tijdelijke reispapieren zal doorsturen naar andere landen.

'Een gulden middenweg bestaat niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl