Tussen twee pijlers komen vijf turbines
NOS Nieuws

Oosterschelde krijgt getijdencentrale

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Door Henrik-Willem Hofs en Coen Theuwis (Omroep Zeeland)

Voor het eerst gaat in Nederland commercieel energie uit eb en vloed geproduceerd worden. In één van de openingen tussen de pijlers van de Oosterscheldedam gaan vijf turbines vanaf komend najaar stroom opwekken.

Een waterturbine is te vergelijken met een windmolen. De techniek is grotendeels hetzelfde, maar de wieken zijn kleiner en draaien mee met de stroomrichting.

De getijdencentrale zal per jaar genoeg stroom produceren voor ruim duizend huishoudens. De energie wordt als groene stroom verkocht aan een internationaal bedrijf.

Energie uit eb en vloed

Garantie vooraf

Overheidssteun en de zekerheid van een vaste afnemer waren noodzakelijk om de centrale van de grond te krijgen."Zonder vooraf de garantie te hebben dat de stroom wordt afgenomen, is het niet mogelijk om deze getijdencentrale te laten draaien", zegt directeur Hans van Breugel van Tocardo. Het bedrijf heeft de turbines ontwikkeld en gaat deze zomer de centrale plaatsen.

De centrale draait voor een groot deel op subsidies van het ministerie van Economische Zaken. In totaal kosten de ontwikkeling, plaatsing en uitbating zo'n 11 miljoen euro.

  • Henrik-Willem Hofs / NOS
    Turbine in aanbouw
  • Huisman Equipment
    Vijf turbines wekken stroom op voor duizend huishoudens
  • Henrik-Willem Hofs / NOS
    Turbine in aanbouw

Het bedrijf Tocardo uit Den Oever werkt sinds eind jaren negentig aan de ontwikkeling van stroomopwekking uit eb en vloed. In tegenstelling tot wind en zon, is het getij een voorspelbare en constante factor waardoor stroomproductie verzekerd is.

Aan de voet van de Afsluitdijk zijn de laatste vijf jaar verschillende types waterturbines getest. Doel was om zoveel mogelijk stroom per turbine te kunnen produceren.

Turbines in de Oosterscheldekering zijn vooral een aanvulling op andere duurzame bronnen.

Waterbouwkundige Tjerk Zitman

De toekomst van de getijdenenergie ligt slechts voor een klein gedeelte in Nederland. Er zijn maar een paar plekken waar de stroming hard genoeg is om getijdenenergie rendabel te maken. Naast de Oosterscheldekering is het ook mogelijk bij de Brouwersdam, de Afsluitdijk en tussen de Waddeneilanden.

Volgens Tjerk Zitman, waterbouwkundige bij de TU Delft, zullen getijdencentrales niet in de plaats komen van windmolens en zonnepanelen. "Als je de hele Oosterscheldekering volhangt met turbines kun je slechts in een paar procent van de energiebehoefte in Nederland voorzien. Het is dus een aanvulling op de andere duurzame bronnen."

Hans van Breugel van Tocardo verwacht daarom dat de toekomst van getijdenenergie vooral zit in de bouw en export ervan. "Naast kennis van waterbeheer en kustverdediging, is het tijd dat Nederland ook gaat profiteren van het feit dat wij hier getijdencentrales kunnen bouwen." Een nieuwe bedrijfstak die waterturbines bouwt zou honderden banen kunnen opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl